Cytat:
|
Przy wymianie rozrządu (6 dni temu) nic nie udało się zobaczyć, poza dość nietypowym osadem rdzy tak na pasku i napinaczach, jak i na pompie wody (wszystko wymienione). Co to może być? Uszczelka pod głowicą? Pęknięta głowica? Pęknięty blok silnika? Samochód kupiłem niedawno, przy przeglądzie przed kupnem nic nie wyszło, a nie zauważyłem tego brudnego zbiornika... Silnik się nie przegrzewa, nie ma skoków temperatury. W innym wątku pisano o wycieku spod termostatu, ale u mnie wydaje się być sucho.
|
Uszczelka pod termostatem to to nie jest, bo nie byłoby wówczas oleju w płynie. Pękniety blok lub głowica to też nie, bo miałbyś twarde przewody od chłodnicy i "białe' spaliny.
Stawiałbym na uszkodzoną pompę wody, olej który smaruje pompę dostaje się do obiegu płynu, tylko że piszesz że pompa została wymieniona przy okazji wymiany rozrządu. A może jednak jej nie wymieniono?
A wyciek płynu na pewno jest, stąd ten nalot na pompie, pasku i napinaczu. Pewnie mało widoczny na postoju, głównie w czasie jazdy lub gdy silnik pracuje na wyższych obrotach..
Pozostaje odpalic silnik, podtrzymać go dłużej na wyższych obrotach, dobrze nagrzać płyn i szukać skąd cieknie. Skoro nie dostaje się do oleju i nie jest "spalany" w cylindrach to musi gdzieś wyciekać na zewnątrz.