Temat: [Focus 1998-2004] nadmierne zużycie oleju
View Single Post
Stary 07-06-2012, 00:17   #111
-Markos-
ford::beginner

Model: Galaxy 1,9 TDI Focus 1,6 Mondeo 2,0 TDCI
Silnik: 1,9 TDI , 1,6 , 2,0 TDCI
Rocznik: 2000 , 2000 , 2003
Domyślnie Odp: nadmierne zużycie oleju

Ja jak już wcześniej pisałem wyleczyłem swoją Fokę 1.6 16v 2000r. z picia a piła 1 -1,5L oleju na 250km i jak już wcześniej pisano z rury nie kopciło po świecach też nie było widać, że robiłem wszystko sam a staram się zawsze robić dokładnie w czasie czyszczenia tłoków a zwłaszcza rowków gdzie przychodzą pierścienie zauważyłem i to dopiero przy drugim tłoku że pod olejowym pierścieniem są dwa otworki na przeciwko siebie ok 3-3,5mm które idą od pierścienia w kierunku sworznia. Musiałem je małym wiertełkiem obracając w palcach czyścić bo od samego pierścienia były zawalone nagarem i sądzę że to mogło być jedną z przyczyn.

moje stare pierścienie nie były wytarte bo miały ok 0.4mm na zamku praktycznie tak jak nowe...

poprzedni właściciel lał chyba minerala, odkąd ja go mam lałem chyba wsystko od 5W30 po 15w40 i wydawało mi się nawet że na 5w30 naj mniej chlał olej ale to ciężko stwierdzić tak dokładnie bo praktycznie nie wymieniałem oleju tylko dolewałem.

Po zabiegu zrobiłem jakieś 2tys km i odpukać jak zalałem na maximum tak się trzyma do dzisiaj

Aktualnie leje 5w30 org. FORDA tanio można kupić w necie lub sklepie moto. bo w serwisie to masakrycznie kroją.

Powodzenie
-Markos- jest offline   Odpowiedź z Cytatem