Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-06-2012, 00:17   #111
-Markos-
ford::beginner

Model: Galaxy 1,9 TDI Focus 1,6 Mondeo 2,0 TDCI
Silnik: 1,9 TDI , 1,6 , 2,0 TDCI
Rocznik: 2000 , 2000 , 2003
Domyślnie Odp: nadmierne zużycie oleju

Ja jak już wcześniej pisałem wyleczyłem swoją Fokę 1.6 16v 2000r. z picia a piła 1 -1,5L oleju na 250km i jak już wcześniej pisano z rury nie kopciło po świecach też nie było widać, że robiłem wszystko sam a staram się zawsze robić dokładnie w czasie czyszczenia tłoków a zwłaszcza rowków gdzie przychodzą pierścienie zauważyłem i to dopiero przy drugim tłoku że pod olejowym pierścieniem są dwa otworki na przeciwko siebie ok 3-3,5mm które idą od pierścienia w kierunku sworznia. Musiałem je małym wiertełkiem obracając w palcach czyścić bo od samego pierścienia były zawalone nagarem i sądzę że to mogło być jedną z przyczyn.

moje stare pierścienie nie były wytarte bo miały ok 0.4mm na zamku praktycznie tak jak nowe...

poprzedni właściciel lał chyba minerala, odkąd ja go mam lałem chyba wsystko od 5W30 po 15w40 i wydawało mi się nawet że na 5w30 naj mniej chlał olej ale to ciężko stwierdzić tak dokładnie bo praktycznie nie wymieniałem oleju tylko dolewałem.

Po zabiegu zrobiłem jakieś 2tys km i odpukać jak zalałem na maximum tak się trzyma do dzisiaj

Aktualnie leje 5w30 org. FORDA tanio można kupić w necie lub sklepie moto. bo w serwisie to masakrycznie kroją.

Powodzenie

-Markos- jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2012, 21:50   #112
salom

No i nowe tłoki z nowymi pierścieniami już włożone do bloku, spięte panewkami , wał się kręci.
Przyszły w piątek z Los Angeles USA, koszt 4 kpl 77 USD, przesyłka 69 USD. Od chwili zamówienia na ebayu, 7 dni czekałem.
Jutro zaczynam składać głowicę, bo szlifowałem zawory.
Pierścienie włożyłem na nieszlifowany blok.
Zobaczę co da taki eksperyment.
Jak założę głowicę to coś napiszę.
Zauważyłem że wtłokach te 2 podłużne otworki za pierścieniem olejowym ,mają dwa razy większą szerokość niż w starych tłokach.

Ostatnio edytowane przez salom ; 11-06-2012 o 21:53 Powód: dodatek
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2012, 22:52   #113
salom

Głowica zrobiona, założona na silnik, jutro dokręcam i uruchamiam.
Wieczorem napiszę jaki efekt mojej roboty.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2012, 08:48   #114
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

ja wciaz czekam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2012, 21:38   #115
salom

Więc poskręcałem wszystko, odpaliłem, chodzi, przejechałem jakieś 5 km, narazie nic nie mogę powiedzieć o efekcie mojej pracy , jutro zrobię ze 100 km , to wieczorem napiszę.Tak że MJprzem, bądż cierpliwy, pamiętam.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2012, 16:41   #116
salom

A więc MJprzem, remont zakończony, auto umyte, przejechałem 100 km, więc opiszę swoje uwagi
Oleju było 1/2 stanu rano, po powrocie tyle samo, na tylnej klapie i zderzaku ani śladu oleju.
Trochę silnikem kołysze na wolnych obrotach, ale to dlatego że jest nierówne ciśnienie w cylindrach, po ostygnięciu zmierzyłem, i taki wynik:
na pierwszym cylindrze 16,5 atm, na drugim 14 atm, na trzecim 17 atm, na czwartym 15 atm. Na czwartym była najwięcej wyhetana tuleja i taki wynik, a na drugim , to założyłem tłok który się trochę uszkodził przy wbijaniu sworznia, i dłatego jest 14.Czyli nowe tłoki, nowe pierścienie na stare tuleje dają 17 atm, jak jest wszystko normalnie.
Siłę ma bez porównania większą, gaz tylko dotykam.
Uszczelkę pod głowicę dałem oryginał USA, składa się ona z czterech warstw blachy, nie tak jak polskie,dorabiane.Głowicę robiłem sam, tylko zawory były u szlifierza, nowe uszczelniacze zaworów założyłem.
Koszt remontu nie licząc robocizny, razem z płynami ok 1400 zł.
Więc teraz trochę pojeżdzę , zobaczę co dalej, czy coś wyjdzie, czy będzie dobrze.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2012, 13:59   #117
mjprzem

ciesze sie ze remoncik sie udal..a co do cisnienia to spokojnie...moze sie jeszcze ulozyc i byc lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jezdzij tylko przez jakis czas delikatnie na niskich obrotach.
Stary 15-06-2012, 22:02   #118
salom

Wiem o tym, że narazie trzeba delikatnie jeżdzić, jeszcze przed remontem były takie objawy,jak na wolnych obrotach wyjąłem miarkę oleju, to z rurki na wysokość 3 do 5 cm chlapało olejem, nawet przy dolnym stanie oleju, a jak odkręciłem korek wlewu oleju, to tak dymiło jak z rury wydechowej niebieskim dymem.Teraz jak ręką odjął. Tylko lekki wydmuch powietrza.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2012, 17:24   #119
mjprzem

daj znac za jakis czas jak bedzie...jak zrobisz kilka kkm.
Stary 17-06-2012, 17:56   #120
salom

Coś się pochrzaniło z wolnymi obrotami, nie pomaga żadna możliwa regulacja, ani czyszczenia wszelkich możliwych części , jak dodam gazu chodzi, jedzie, pod światłami gaśnie , trzeba trzymać na obrotach.
Dziwne, bo rano kiedyś jak zapalałem to miał zwiększone obroty, po paru chwilach ustalał na wolne obroty, teraz nic takiego nie ma , jak chcę zapalić to muszę od razu gaz nacisnąć i trzymać, jeżeli nie trzymam to odpala, ale gaśnie, jednakowo na zimnym, ciepłym, na gazie, czy na benzynie, jak ktoś może coś podpowedzieć to proszę.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania