View Single Post
Stary 26-06-2012, 07:52   #499
bundy-er
ford::average

Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 tdci 90 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie

Witajcie,
Samochodzik to focus II 1.6 tdci
No i lipa, mycie silnika (2 krotnie), przewodów doprowadzających, wymiana miski sitka oleju nowe turbo z udokumentowanym przebiegiem 10 tyś. Założyłem, silnik ładnie równiótko pracuje przyspieszenie w miarę ok, zrobiłem 300 km i koniec. czerwona lampka (koło żebate z wykrzyknikiem) i brak mocy a dokładniej na 1,2 w miarę do 3tyś później koniec. Mam pytanie czy powienienem wtedy zprawdzić długość cięgienka od podciśnienia?? Cały czas chodzi po odpaleniu się cofa ale chyba na maksa,Komputer - tradycja błąd P0102 i tym razem dziwny opis coś z FAP i chyba MAP?? Niestety nie pamiętam dokładnie bo kumepl się śpieszył i mi to tylko przeczytał i wykasował. Sprawdzał jeszcze kilka razy i błędu już nie ma a ta je....a kontrolka nadal się pali i brak mocy. Czytałem że to może być coś z tą pompą podciśnienia ale jak to sprawdzić?
Mam jeszcze pytanie dotyczące EGR - z tego co pisaliście to takie urządzenie koło filtra paliwa z tyłu silnika, przewód mam na tertetkę i poniżej strasznie zarzygany olejem czy to egr padł?
Bardzo was proszę o pilną pomoc bo turbo kupiłem za becikowe bo mam dzidzie i samochód jest mi potrzebny a udało mi się zrobić 3oo km. i lipa.

PS: dzisiaj odkryłem że nawet na jałowym biegu nie kręci się wyżej niż 2900??

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-06-2012 o 11:10 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ.
bundy-er jest offline   Odpowiedź z Cytatem