![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#491 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-10-2010
Model: Ford Focus 1600 TDCi DPF Ghia
Silnik: 1600
Rocznik: 2008
|
Nie masz DPF
|
|
|
|
|
|
#492 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-02-2008
Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 tdci 90 KM
Rocznik: 2005
|
Super dzięki wielkie, to podrzuci mi ktoś skąd błąd P0102?? Bo czytałem że przyczyny to przepływka DPF i EGR. DPF odpada, przepływka miała napięcia ok jak ją kiedyś mierzyłem? W takim razie jak sprawdzić EGR z tego co się doczytałem tutaj to jak piszczy po wyłączeniu silnika to coś jest nie tak ale co z tym zrobićwykręcić przeczyścić? Czy zaślepić.? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.
|
|
|
|
|
|
#493 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
przeczyscic i zaslepic. ale pewnie za kilka dni ci i tak blad od zaslepienia wywali ale lepiej miec to zaslepione ze wzgledu na ochrone silnika przed syfem z wydechu-olej bedzie dluzej czysty w silniku po wymianie.
|
|
|
|
|
|
#494 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-02-2012
Model: ford focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
|
Witam serdecznie.
Opisze po krótce mój problem. W lipcu 2010 wyciąłem sobie filtr cząstek stałych. Przy wycięciu na warsztacie wgrali mi nowy soft z większą liczbą koni. Jednak we wrześniu podał mi turbo zregenerowałem ją i za 2 miesiące znowy padła ( gwizdy i rozszczelnienie ) Na gwarancji mi to zrobili i po 2 miesiącach znowu się rozszczelniła i znowu na gwarancji mi ją wymienili ( ułamana tylna łopatka ). Jednak Po kolejnych 2 miesiącach padał totalnie. Pojechałem do innego warsztatu i okazało się że sitko było zapchane. Sitko zostało usunięte. Turbo zregenerowane w innym zakładzie i po mięsiącu to samo. Po przejechaniu 400 km zaczęło gwizdać i łapało moc dopiero ok 3000 obrotów. Gdzie leży przyczyna??? Pomóżcie. Silnik byl czyszczony, smarowanie prawidłowe, czujnik doładowania prawidłowy. Wcześniej brała olej z odmy ale odma założona nowa, dałem nawet separator oleju. Dodam że mechanik mówi że to zapchane sitko waliło mi wcześniejsdze turbiny. Ta jest już bez sitka i to samo. Ostatnio edytowane przez Puchti ; 27-04-2012 o 20:41 |
|
|
|
|
|
#495 |
|
|
Tak sie koncza zabawy z chipowanie i zwiekszaniem bezmyslnym liczby koni.
Nie chce isc w poprzek dla osob ktore sie tym zajmują i maja z tego kase na zycie ale dzisiejszych samochodow nieda sie juz chipowac bez uszczerbków dla silników bo są one juz wystarczająco fabrycznie wyciągniete w celach konkurencyjnych i aby zachecic klientów. ALE: 1- sprawa to regenerowane turbo...to nigdy niejest pewne i zaraz pada. Kolejna sprawa to to ze chipowanie zwieksza obroty i obciazenie sprezarki-i dlatego kazda sprezarka i silnik oraz sprzegla i kola 2masow itp. beda szybciej padaly po chipie. Kolejna sprawa-sitko +egr i sprawa przepalania i rozrzedzania oleju-ale to juz jest sprawa drugoplanowa. Prawdopodobnie ponieważ masz chipa to jedyne wyjscie wsadzic u ciebie uzywane turbo wyciągniete z innego samochodu bo pewnie żadne po regeneracji nie wytrzyma dlugo. PS. turba po regeneracji i tak raczej szybciej padają. |
|
|
|
|
|
#496 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam Kolegów,
Mam pytanie dotyczące wymiany turbiny. A mianowicie czy któryś z Was wie jak przeprowadzić próbę olejową na turbinie?? Chodzi mi o informację jaka ilość oleju powinna przepłynąć przez turbo w czasie 1 min na wolnych obrotach? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
|
#497 |
|
|
Witajcie,
No i lipa, mycie silnika (2 krotnie), przewodów doprowadzających, aymian miski sitka oleju nowe turbo z udokumentowanym przebiegiem 10 tyś. Założyłem silnik ładnie równiótko pracuje przyspieszenie w miarę ok, zrobiłem 300 km i koniec. czerwona lampka (koło żebate z wykrzyknikiem) i brak mocy a dokładniej na 1,2 w miarę do 3tyś później koniec. Mam pytanie czy powienienem wtedy zprawdzić długość cięgienka od podciśnienia?? Cały czas chodzi po odpaleniu się cofa ale chyba na maksa,Komputer - tradycja błąd P0102 i tym razem dziwny opis coś z FAP i chyba MAP?? Niestety nie pamiętam dokładnie bo kumepl się śpieszył i mi to tylko przeczytał i wykasował. Sprawdzał jeszcze kilka razy i błędu już nie ma a ta je....a kontrolka nadal się pali i brak mocy. Czytałem że to może być coś z tą pompą podciśnienia ale jak to sprawdzić? Mam jeszcze pytanie dotyczące EGR - z tego co pisaliście to takie urządzenie koło filtra paliwa z tyłu silnika, przewód mam na tertetkę i poniżej strasznie zarzygany olejem czy to egr padł? Bardzo was proszę o pilną pomoc bo turbo kupiłem za becikowe bo mam dzidzie i samochód jest mi potrzebny a udało mi się zrobić 3oo km. i lipa. A może to vacum?? Jest jakaś filozofia jego wymiany? Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-06-2012 o 11:11 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ. |
|
|
|
|
|
#498 |
|
|
najpierw uzupelnij opis bo niewiadomo jaki masz model silnika.
|
|
|
|
|
|
#499 |
|
|
Witajcie,
Samochodzik to focus II 1.6 tdci No i lipa, mycie silnika (2 krotnie), przewodów doprowadzających, wymiana miski sitka oleju nowe turbo z udokumentowanym przebiegiem 10 tyś. Założyłem, silnik ładnie równiótko pracuje przyspieszenie w miarę ok, zrobiłem 300 km i koniec. czerwona lampka (koło żebate z wykrzyknikiem) i brak mocy a dokładniej na 1,2 w miarę do 3tyś później koniec. Mam pytanie czy powienienem wtedy zprawdzić długość cięgienka od podciśnienia?? Cały czas chodzi po odpaleniu się cofa ale chyba na maksa,Komputer - tradycja błąd P0102 i tym razem dziwny opis coś z FAP i chyba MAP?? Niestety nie pamiętam dokładnie bo kumepl się śpieszył i mi to tylko przeczytał i wykasował. Sprawdzał jeszcze kilka razy i błędu już nie ma a ta je....a kontrolka nadal się pali i brak mocy. Czytałem że to może być coś z tą pompą podciśnienia ale jak to sprawdzić? Mam jeszcze pytanie dotyczące EGR - z tego co pisaliście to takie urządzenie koło filtra paliwa z tyłu silnika, przewód mam na tertetkę i poniżej strasznie zarzygany olejem czy to egr padł? Bardzo was proszę o pilną pomoc bo turbo kupiłem za becikowe bo mam dzidzie i samochód jest mi potrzebny a udało mi się zrobić 3oo km. i lipa. PS: dzisiaj odkryłem że nawet na jałowym biegu nie kręci się wyżej niż 2900?? Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 26-06-2012 o 11:10 Powód: Nie piszemy dwóch postów pod rząd. Proszę stosować EDYCJĘ. |
|
|
|
|
|
#500 |
|
|
musisz upewnic sie ze to nie wina sterowania turbo. (nadal nic nie wiadomo jaki masz model silnika z jakim sterowaniem turbo musisz podac ile fabrycznie ma koni czy ma FAP itp.)
|
|
|
|
![]() |
|
|
|