Cytat:
|
Ja mam 2008r 140KM, 6 biegów, wg. GPS idzie 158km/h przy ~3400obr/min. Więcej nie chce i już.
|
Transit 9-cio osobowy 2,0/tdci (125KM) wg danych fabrycznych idzie 175km/godz. I mój licznikowo tak chodził na standardowych oponach 195/65R16. Z resztą nie piłowałem go nigdy do końca tak aby wszystkie soki wycisnąć - bo zawsze trochę trzeba zaczekać, aby się bujnął do maksa. Ja nie mierzyłem szybkości wg GPS, ale kiedyś koleś przez CB powiedział mi, że kulamy się ponad 170...
Teraz mam szerokie opony 225/60R16 - oceniam, że szybkość maks. spadłaby na nich o ok. 10 km/godz - w rzeczywistości pozostała mniej więcej jak fabryczna, ale... moc jest podniesiona do 150 KM. No i pali mi na tych oponach od 0,5 do 1 litra więcej. Przy okazji: Ford podaje moc silnika 2,0/tdci 125KM, a mój miał w rzeczywistości 132 KM.
Po autostradzie najprzyjemniejsza jazda tym autem to ok. 140 km/godz - większa to już hałas, jednocześnie jeszcze jest zapas pod nogą.
Sporo inaczej zachowują się blaszaki - są o prawie 300 kg lżejsze od wersji osobowej. Kiedyś musiałem wyjąć obydwa rzędy tylnych siedzeń (prawie 100kg jeden rząd!) i klamoty które stale wożę (narzędzia, płyny itp), w sumie ze 250 kg był lżejszy - to myślałem, że sportowym autem jadę - tak odjeżdżał...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.