View Single Post
Stary 18-09-2012, 09:32   #27
rotor
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Opony zimowe obowiązkowe - szczegóły w artykule

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
4 opony o tych samych właściwościach
hmm... jakoś tak do końca to mnie nie przemawia, choćbyśmy mieli dokładnie takie same opony i tak samo zużyte, to i tak będziemy mieć różną przyczepność na każdej z nich w zależności od stanu samochodu (mam na myśli stan wynikający z jazdy, kąta skrętu nachylenia, poślizgu i wiele innych czynników dynamicznych).
A do mnie to jednak przemawia. Zimą 4 zimowe, a latem 4 letnie. Jeżeli wg. Ciebie ma być taka diametralna różnica przy 4 takich samych oponach, to co będzie przy mixie (na jednej osi inne i na drugiej inne)? Dojdzie przecież jeszcze dodatkowa zmienna do Twojego modelu - sama opona i związane z tym konsekwencje.
Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapewne w pewnych okolicznościach, lepiej będzie mieć lepsze z przodu, w innych na odwrót, ale czy złotym środkiem są wszystkie jednakowe.....może
Tu nie za bardzo łapię co masz na myśli pisząc o lepszych (czy to z przodu czy to z tyłu). Jeżeli masz na myśli mieszanie np. zimowych i uniwersalnych na zimę, to mam jeszcze lepsze rozwiązanie - zimowe na przód i na tył, najlepiej jednakowe, ale mogą być też różnych producentów (ale jednakowe na osi), ale nadal zimowe. Adekwatnie do sezonu letniego.
Jeżeli jednak pisząc lepsze/gorsze masz na myśli zużycie - to lepiej mieć wszystkie lepsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ew. napisz co masz na myśli z tymi lepszymi i o jakie okoliczności chodzi, bo może faktycznie czegoś nie załapałem i niepotrzebnie się produkuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.