Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2012, 18:50   #21
Marek
ford::expert

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
Domyślnie Odp: Opony zimowe obowiązkowe - szczegóły w artykule

Cytat:
Napisał Undercover Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marek pamiętasz z wprowadzeniem obowiązkowych świateł mijania za dnia? też marudzili a maluchów nie mieli ;P
Tak dokładnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pamiętam wydanie wiadomości i wywiady i z kierowcami. Ale był lament o akumulatory,żarówki i paliwoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od zawsze jeździłem na światłach aby być widocznym bo noga ciężkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

To samo tyczy się zimówek.Pod koniec października przyodziewam bo nie raz na 1-szego listopada śnieg sypał

Stary 16-09-2012, 20:10   #22
rotor
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006

Dlaczego niektórzy z nas zaczynają już kombinować i narzekać, ja kto źle i bez sensu będzie. Tu chodzi o bezpieczeństwo i z WŁASNEGO doświadczenia wiem, że jazda na oponach zimowych po deszczu to nie jest skazywanie się na 100%-owy poślizg. Bo albo z autem/oponami jest coś nie tak albo kierownik nie powinien być już nigdy więcej kierownikiem.
Biadolenie, że kolejne pieniądze idą na auto, odbieram z mieszanymi uczuciami. Jeżeli kogoś nie stać, to albo niech przemyśli czy na auto w ogóle kogoś stać, albo czy to musi być akurat takie auto. Może rozwiązaniem jest mniejsze... Niektórym z nas, kierowcom, chyba poprzestawiały się priorytety - zimą ślizgamy się na letnich gumkach, ale z bagażnika dudni subwoofer wielkości kontenera, a radio potrafi odtworzyć 758 różnych formatów dźwięku.
Jeżeli komplet opon np. potroi wartość auta, to... trudno, przyjdzie się 'doubezpieczyć' Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zauważcie, że niektórym z nas wartość auta potrafi w ciągu miesiąca zmieniać się jak dobowa amplituda temperatur na pustyni - wystarczy, że zatankują do pełna. I nie ma z tym jakoś problemu.
Używek czy chińskich opon też nie bałbym się tak, ponieważ takie opony przecież już są i toczą się po naszych drogach. To nie będzie żadna nowość. Czy to będą letnie, czy zimowe, w większości przypadków i tak będą gorszej jakości od markowych. Ale mam nadzieję, że na śniegu nawet te chińskie zimowe cieniaski są lepsze od letnich gum markowych.

Na koniec coś, co pierwszy raz usłyszałem w TV, ale niedawno byłem świadkiem 'na żywo':
Policja dogoniła człowieka w małej 'renówce'. Po zatrzymaniu okazało się, że młody człowiek wcześniej nie słyszał sygnałów dźwiękowych, ponieważ muza dudniła, a w lusterko, jak sam powiedział "(...) często nie zerkam." Dostał mandat 200 PLN za prędkość. Kiedy to usłyszał zaczął lamentować, że bez pracy, że zasiłek ma, więc to połowa jego miesięcznych środków do życia... Policjant grzecznie poprosił, by człowiek określił się, czy przyjmuje, czy sprawa do sądu i przestał lamentować, bo jego to nie rusza, ponieważ patrząc na niego nie wierzy w biedę tego młodego człowieka. Wtedy przespacerowałem się po parkingu tak, by zerknąć na renówkę. Moje wnioski:
1. Jeżeli ma tak mało na miesięczne utrzymanie (faktycznie zasiłek to 400 PLN????), to skąd benzyna w baku, ubezpieczenie auta? Są ważniejsze wydatki, niż auto.
2. Dlaczego muza dudniła z (najpewniej) potężnej tuby, a źródłem dźwięku był Iphone 4?
3. Skoro tak mało pieniążków, to dlaczego tak szybko jechał, przecież spalanie większe.
4. Świadomość (lub brak, ale to już ułomność), że skoro przekraczam, to mogę wtopić kilka stówek.
... I tak dalej.
Stary 17-09-2012, 19:42   #23
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Nie chce wdawać się w dyskusje czy ta ustawa jest potrzebna czy nie.
Zaprezentuję moją filozofię oponiarską, do której będę dążył:
Lato: letnie przód, tył uniwersalne,
Zima: uniwersalne przód, tył uniwersalne.
Wymieniam tylko dwie opony, przed sezonem, unikam przez to kolejek i panowie gumiarze robią precyzyjniej, oczywiście całość wychodzi taniej.
Wydaje mi się że na sporadyczny śnieg na drodze a przez większość czarne drogi to jest dobre rozwiązanie.
Może ktoś ma podobne przemyślenia albo to stosuje ?
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2012, 20:22   #24
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lato: letnie przód, tył uniwersalne, Zima: uniwersalne przód, tył uniwersalne.
Niestety nie jest to najlepsze podejście , bo nie od dziś wiadomo że najlepiej mieć 4 opony o tych samych właściwościach i najlepiej wszystkie cztery takie same.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2012, 20:41   #25
Markoo

Cytat:
4 opony o tych samych właściwościach
hmm... jakoś tak do końca to mnie nie przemawia, choćbyśmy mieli dokładnie takie same opony i tak samo zużyte, to i tak będziemy mieć różną przyczepność na każdej z nich w zależności od stanu samochodu (mam na myśli stan wynikający z jazdy, kąta skrętu nachylenia, poślizgu i wiele innych czynników dynamicznych).
Zapewne w pewnych okolicznościach, lepiej będzie mieć lepsze z przodu, w innych na odwrót, ale czy złotym środkiem są wszystkie jednakowe.....może
Stary 18-09-2012, 08:00   #26
Lukaszko

Model: Ford Mondeo Mk5
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lato: letnie przód, tył uniwersalne,
Zima: uniwersalne przód, tył uniwersalne.
Na zimę taki wariant jest ok ale na lato auto jest pewnie bardzo nadsterowne przy granicy przyczepności, opony uniwersalne dużo szybciej wpadną w poślizg niż letnie. Ja bym tak nie robił bo auto może zachowywać się dziwnie. "Pod kierownicą" czujesz przyczepność wchodzisz w zakręt pewnie a tył ci odjeżdża. Oczywiście to dopiero jak się trochę szybciej jeździ ale ryzyko jest.
Lukaszko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2012, 09:32   #27
rotor

Cytat:
Cytat:
4 opony o tych samych właściwościach
hmm... jakoś tak do końca to mnie nie przemawia, choćbyśmy mieli dokładnie takie same opony i tak samo zużyte, to i tak będziemy mieć różną przyczepność na każdej z nich w zależności od stanu samochodu (mam na myśli stan wynikający z jazdy, kąta skrętu nachylenia, poślizgu i wiele innych czynników dynamicznych).
A do mnie to jednak przemawia. Zimą 4 zimowe, a latem 4 letnie. Jeżeli wg. Ciebie ma być taka diametralna różnica przy 4 takich samych oponach, to co będzie przy mixie (na jednej osi inne i na drugiej inne)? Dojdzie przecież jeszcze dodatkowa zmienna do Twojego modelu - sama opona i związane z tym konsekwencje.
Cytat:
Zapewne w pewnych okolicznościach, lepiej będzie mieć lepsze z przodu, w innych na odwrót, ale czy złotym środkiem są wszystkie jednakowe.....może
Tu nie za bardzo łapię co masz na myśli pisząc o lepszych (czy to z przodu czy to z tyłu). Jeżeli masz na myśli mieszanie np. zimowych i uniwersalnych na zimę, to mam jeszcze lepsze rozwiązanie - zimowe na przód i na tył, najlepiej jednakowe, ale mogą być też różnych producentów (ale jednakowe na osi), ale nadal zimowe. Adekwatnie do sezonu letniego.
Jeżeli jednak pisząc lepsze/gorsze masz na myśli zużycie - to lepiej mieć wszystkie lepsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ew. napisz co masz na myśli z tymi lepszymi i o jakie okoliczności chodzi, bo może faktycznie czegoś nie załapałem i niepotrzebnie się produkuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-09-2012, 17:56   #28
mad

Model: Passat
Silnik: Delta Machine
Rocznik: 25.07.2013.

Cytat:
Napisał Undercover Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wprowadzeniem obowiązkowych świateł mijania za dnia?
Idiotyzm który nic nie zmienił.

"Starość zaczyna się wtedy kiedy wartość świeczek przewyższa wartość tortu"
mad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2012, 19:25   #29
Markoo

Cytat:
Napisał rotor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ew. napisz co masz na myśli z tymi lepszymi i o jakie okoliczności chodzi, bo może faktycznie czegoś nie załapałem i niepotrzebnie się produkuję
Najlepiej będzie, jak posłużę się przykładem:
Załóżmy, że mamy auto idealnie wyważone, (takie w którym w zakręcie dochodzi do poślizgu równocześnie przedniej i tylnej osi przy stałej prędkości) fajnie, więc potrzeba jednakowych opon, by tak idealnie się zachowywało. Ok, ale zapełniłeś bagażnik i tył jest zdecydowanie cięższy, więc już jeśli dojdzie do poślizgu, to wcześniej wyleci nam przód.
By to skorygować, przydałoby się mieć lepiej przyczepne opony na przodzie.....
to jeden z przykładów, inny :
Jedziemy czystą częścią drogi, nagle musimy się usunąć.. wjeżdżamy na pobocze jedną stroną.. tak wiec przydałoby się nam opony przystosowane do tego, co tam jest na tym poboczu, czy to śnieg czy piasek...wiem ESP i inne 3-literowe skróty będą nas ratować, ale czy zawsze dadzą radę?

Generalnie dobór opon będzie zawsze kompromisem, dla jednego to kolce będą za mało, a dla kogoś co ma wycieczki na południe Europy, to pewnie lepsze będą uniwersalne w zimie, a jak ktoś jeździ tylko w słoneczne dni, to dla niego slicki będą najbezpieczniejsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak mowa o nadlewanych i innych wynalazkach noname, to ja zaproponowałem taką alternatywę, która wcale nie musi być mniej bezpieczna, a dlaczego? jw.

Cytat:
Napisał Undercover
wprowadzeniem obowiązkowych świateł mijania za dnia?
Idiotyzm który nic nie zmienił.
"Włącz światła, włącz myślenie" a niby to przed propagowaniem tegoż hasła to my bezmyślnie jeździliśmy?
Ciekawe że jakoś entuzjazm w sprawie świateł cichaczem wygasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-09-2012, 23:04   #30
rotor

Markoo, dlatego ja polecałbym na lato letnie gumki, a na zimę z zimówki. Na wszystkie koła.
Z tym obciążeniem, to zgadzam się, ale to jest już przypadek z tych raczej skrajnych, a nie codziennych. Oczywiście prawie niemożliwym jest, w 'warunkach domowych', czyli codziennych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., idealne wyważenie auta. Uważam, że np. zimą stabilniej zachowa się auto na 4 zimówkach, a latem na 4 letnich, niż na mixie.
A mając na myśli zimę - uśredniam, czyli zarówno suchy asfalt, przez mokry, zaśnieżony, zabłocony i oblodzony - wszystko, co się zimą zdarza (w Polsce).
Zgodzę się natomiast, że jeżeli ktoś spędza zimę np. w Chorwacji, to w zupełności wystarczą mu uniwersalne, a jak dopisze aura, to faktycznie najlepiej wyjdzie na letnich... Ale większość z nas zimą jeździ po Polsce.

Co ciekawe, jak wspomniałeś o załadowanym bagażniku, to przypomniałem sobie jedyny przypadek, w sumie nietypowy (wyjątek potwierdzający regułę), kiedy najadłem się strachu.
Jadąc na narty na szybkim łuku w prawo (gierkówka) auto zaczęło uciekać tyłem (miejscowe oblodzenie chyba). Bagażnik był załadowany do oporu. Na szczęście 'samo się wyprostowało'. Później, już w czasie zaawansowanej wiosny jadąc tam specjalnie wolniej, wypatrzyłem wybrzuszenie w jezdni - pewnie na tym lekko podrzuciło tył i dlatego była nadsterowność, zamiast ewentualnie spodziewanej podsterowności. Taki mało OT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania