Problem pokazuje filmik:
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=9tu1LLsY5yA
Więc sprawa wygląda następująco. Przyszła zima (chociaż już się kończy, a jak jest ciepło to powyższy problem nie występuje, ale sprawa wróci na pewno w następną zimę). Zaraz po odpaleniu, nie musi być wielki mróz, tak jak na filmiku wystarczy 0 st po całej nocy na zewnątrz silnik nierówno pracuje zaraz po odpaleniu. Trwa to przez czas mniej więcej taki jak na filmiku. Potem sprawa się normuje. Czasami zdarzało mu się również tak, że gdzieś ok minuty po odpaleniu (ale to już w większy mróz), jak go skrobałem, nagle na sekundę spadły mocno obroty i wróciło do normy i silnik nie zgasł. Tak zdarzyło się parokrotnie. Raz nawet taka sama akcja spowodowała zgaszenie silnika. Tankuję przeważnie na shellu i w tym momencie zatankowany mam v-power.
Na filmiku słychać również dość wyraźnie zaraz po dopaleniu głośno rozrusznik. I to chyba oznacza, ze nie jest on do końca sprawny, ale nie wydaję mi się, żeby to on był głównym powodem takiego stanu rzeczy.
Na filmiku auto ma stare świece. Po założeniu nowych Beru sprawa się nie poprawiła. No i tu jest parę rzeczy, które mnie niepokoją. Otóż prąd pomierzony na czerwnowym kablu dochodzącym do świec wynosi tylko ok 25A, a powinien chyba 4x16A? Akumulator wymieniony zaraz po kupnie (07.2012) i napięcie zmierzone na nim to 12,5V, więc w porządku. Na odpalonym silniku wynosi 13,5V i nie wiem, czy to nie jest za mało. Sprzedający mi samochód twierdził, że wymieniał alternator trochę przed moim zakupem, bo ten mu padł. No i jeszcze kwestia czasu świecenia się sprężynki od świec. Chyba świeci się ciut za długo jak na taką temperaturę? No i jeszcze z moim obserwacji to próbowałem się wsłuchiwać w pyknięcie przekaźnika świec, ale nigdy nie udało mi się go usłyszeć? Nawet nachylałem się nad skrzynkę i nic.
Proszę o jakieś sugestie. Gdzie lezy przyczyna? Posiadam również miernik, więc mogę dodatkowo pomierzyć zawsze jakiś prąd
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.