Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-02-2013, 17:56   #1
dobo
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 1.5 EB AT
Rocznik: 2016
Domyślnie Nierówna praca na zimnym silniku zaraz po odpaleniu

Problem pokazuje filmik: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Więc sprawa wygląda następująco. Przyszła zima (chociaż już się kończy, a jak jest ciepło to powyższy problem nie występuje, ale sprawa wróci na pewno w następną zimę). Zaraz po odpaleniu, nie musi być wielki mróz, tak jak na filmiku wystarczy 0 st po całej nocy na zewnątrz silnik nierówno pracuje zaraz po odpaleniu. Trwa to przez czas mniej więcej taki jak na filmiku. Potem sprawa się normuje. Czasami zdarzało mu się również tak, że gdzieś ok minuty po odpaleniu (ale to już w większy mróz), jak go skrobałem, nagle na sekundę spadły mocno obroty i wróciło do normy i silnik nie zgasł. Tak zdarzyło się parokrotnie. Raz nawet taka sama akcja spowodowała zgaszenie silnika. Tankuję przeważnie na shellu i w tym momencie zatankowany mam v-power.

Na filmiku słychać również dość wyraźnie zaraz po dopaleniu głośno rozrusznik. I to chyba oznacza, ze nie jest on do końca sprawny, ale nie wydaję mi się, żeby to on był głównym powodem takiego stanu rzeczy.

Na filmiku auto ma stare świece. Po założeniu nowych Beru sprawa się nie poprawiła. No i tu jest parę rzeczy, które mnie niepokoją. Otóż prąd pomierzony na czerwnowym kablu dochodzącym do świec wynosi tylko ok 25A, a powinien chyba 4x16A? Akumulator wymieniony zaraz po kupnie (07.2012) i napięcie zmierzone na nim to 12,5V, więc w porządku. Na odpalonym silniku wynosi 13,5V i nie wiem, czy to nie jest za mało. Sprzedający mi samochód twierdził, że wymieniał alternator trochę przed moim zakupem, bo ten mu padł. No i jeszcze kwestia czasu świecenia się sprężynki od świec. Chyba świeci się ciut za długo jak na taką temperaturę? No i jeszcze z moim obserwacji to próbowałem się wsłuchiwać w pyknięcie przekaźnika świec, ale nigdy nie udało mi się go usłyszeć? Nawet nachylałem się nad skrzynkę i nic.

Proszę o jakieś sugestie. Gdzie lezy przyczyna? Posiadam również miernik, więc mogę dodatkowo pomierzyć zawsze jakiś prąd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2013, 18:11   #2
pezet3
ford::average

Imię: Michał
Model: B Y Ł Focus Kombi / JEST Fiat Croma
Silnik: 1.8 TDCi / 1.9 16v 150
Rocznik: 2007 / 2008
Domyślnie Odp: Nierówna praca na zimnym silniku zaraz po odpaleniu

Witaj,
jeżeli chodzi o przekażnik świec to w 10 sek. słychać na filmiku jak pyka, wsłuchaj się uważnie.
Co do obrotów to rzeczywiście coś nie tak. Problem mam podobny jak ty jeżeli chodzi o falowanie obrotów po odpalanie poniżej 0 stopni. To jest problem świec bo jak wymieniłem to tego efektu nie było. Tyle że teraz jak znów falują to zaraz po odpaleniu mam 1100 obrotów i falowanie, a ty poniżej 800 obr.
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o palenie to zapalaj odrazu po zgaśnieciu kontrolki, nie czekaj jeszcze 5 sek dłużej. Wg mnie powinno to lepiej wtedy wyglądać bo świeca bardziej rozgrzana.

Ostatnio edytowane przez pezet3 ; 19-02-2013 o 18:13
pezet3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2013, 19:59   #3
dobo

Tyle, że ja wymieniłem świece i problem nie zniknął. Może to jest wina tego, że za mały prąd dociera do świec i one się nie rozgrzewają do 100% możliwości?
Stary 19-02-2013, 20:20   #4
pezet3
ford::average

Imię: Michał
Model: B Y Ł Focus Kombi / JEST Fiat Croma
Silnik: 1.8 TDCi / 1.9 16v 150
Rocznik: 2007 / 2008

A próbowałeś palić zaraz po zgaśnieciu kontrolki świec żarowych? Muszę sprawdzić ile u mnie przepływa prądu na czerwonym przewodzie. Wiem że każda świeca (u mnie) z osobna na początku bierze 19A i spada do 12A
pezet3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2013, 20:41   #5
dobo

Domyślnie Re: Nierówna praca na zimnym silniku zaraz po odpaleniu

Wiesz co, generalnie czekałem to chwilkę dłużej. Jutro zapalę od razu po zgaśnięciu kontrolki i dam znać. A z tym prądem to byłbym wdzięczny za jakieś wyniki do porównania. Zgodnie z tym, co jest napisane [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], to prąd powinien wynosić znacznie więcej, niż mi pokazuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez dobo ; 19-02-2013 o 20:46
Stary 20-02-2013, 19:44   #6
dobo

Dzisiaj przy -2 st odpalilem od razu po zgasnieciu sprzezynki i rzeczywiście odpalil lepiej. Nie był to ideał ale znacznie lepiej niż normalnie.
Stary 20-02-2013, 21:14   #7
dyha_hb
ford::amateur

Model: MK2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

U mnie zaraz po zapaleniu przy ok. -10 stopniach przez pierwsze 30 sekund chodzi jak traktor - samochod stal przez tydziej bez jazdy na tym mrozie (raz mi sie tak zdarzylo). Myslalem wtedy, ze sie korbowoby powiginaja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Po minucie bylo ok, sie uspokoil.

Jak jest codziennie jezdzony, to na mrozie troszke 'poklekota' i po tej minucie jest ok.

Ale na mrozie i zimnym silniku to normalne: nie ma smarowania, uszczelniania, itp - silnik do 'optymalnej' pracy musi osiagnac wlasciwa temperature, i tyle.

To z ta sprezynka to prawda - jak tylko zgasnie to od razu kluczyk dalej trzeba przekrecic (na mrozie robie czasem 2x: po pierwszym zgasnieciu cofam kluczyk i potem jeszce raz przekrecam kluczyk i jak zgasnie to przekrecam kluczyk dalej).

Ostatnio edytowane przez dyha_hb ; 20-02-2013 o 21:18
dyha_hb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania