View Single Post
Stary 27-02-2013, 12:52   #367
jareeq
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 TDCi 90km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Posłałem odp ale widzę ze się straciła :-)
@tedi_k

Nie wiem skąd wziąłeś to AUTO nic takiego nie pisałem :-) u mnie nie ma przełącznika AUTO ani świateł automatycznych / dziennych. Są tylko światła mijania które używam w dzień. W pozycji przełącznika 'O' włączają się w momencie ustawienia stacyjki w pozycji zapłon. Z nimi nie mam żadnego problemu. Może historia z Mechanikiem zamotała w tej kwestii - on uważa ze problem poniżej dotyczy tych świateł w pozycji 'O' i nazywa je dziennymi.

Problem jest inny - w momencie przełączenia świateł na '><' (światła mijania) wyłączeniu stacyjki otwarciu drzwi brak jest sygnału dźwiękowego sygnalizującego pozostawione włączone światła mijania.

Przywrócić sygnał można dwojako (z tego co sprawdziłem):

- zdejmując na kilkanaście sekund klemę z akumulatora
- wybebeszając wskaźniki i odłączając od nich wtyczkę zasilania/danych

Stosując powyższe 4x do tej pory sygnał przywrócił się na max 2-3 tygodnie potem znowu wyłączył się - przeprowadzenie operacji ponowne - i znowu działa.

@mayak

napisałem drut oporowy bo niby powinien być - w praktyce drut ma zero omów wiec to zwykły drut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (światła też nie zmieniają swojej mocy przy przełączeniu na zwykłe mijania)
stycznik sprawdziłem - to nie to.
Oczywiście mogą być jeszcze 'błędy drzwi' ale zakładam ze pierwszą oznaką był by fałszywy sygnał 'Otwarte drzwi kierowcy' na komputerze - a z tym tez nie mam problemu.
Jak napisałem wcześniej - lokalizuje problem w komputerze wskaźników bo przy ruszeniu ich i nie ruszeniu drzwi - wszystko wraca do normy na jakiś czas...

I wraca główne pytanie - jeśli to błąd romu to możliwe że jest to programowanie ELM do v509 może być najlepszą opcją ?

Ostatnio edytowane przez jareeq ; 27-02-2013 o 12:56 Powód: update
jareeq jest offline   Odpowiedź z Cytatem