Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2013, 22:19   #361
michu21
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Hmmm ja się bawiłem Elmem wyłączyłem opcje wycieraczek w gem'ie i włączyłem wszystko zapisz do gem i jakoś do dziś żadnych innych "udziwnień" nie posiadam. Wszystko robiłem na własne ryzyko. To jest tak jak z każdym innym programem co zepsujesz da się cofnąć, w końcu człowiek to napisał, człowiek może popsuć i naprawić.
Połącz się jeszcze raz z autem i przywróć wszystko do stanu fabrycznego.

Stary 26-02-2013, 10:56   #362
jareeq
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 TDCi 90km
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak odpalisz update ROMu (=firmware) zegarów (tzn. HECa) to będziesz miał w efekcie jego najnowszą wersję, z zauważalnych rzeczy to dojdzie Ci Ford EcoMode (wyświetla koniczynki za ekonomiczną jazdę)
żadnych, innych operacji nie trzeba robić, aby zaktualizować zegary
"wirus" nie zmieni się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy majak i tedi_k czytam ten temat z dwóch powodów po pierwsze w sprawie prostej PCM + elconfig + 1.6tdci i drugie, programowanie zegarów.

O il pierwszy temat jest dla mnie jasny tzn może być problem z 1.6 tdci i elmconfig i na razie to mi wystarczy.

O tyle Drugi temat bardziej mnie zainteresował i teraz proszę was o informację czy dobrze celuję.

Jakiś czas temu pisałem w jednym temacie na forum o uporczywym wyłączaniu się sygnału dźwiękowego pozostawionych świateł. Rozwiązanie jest proste - albo reset zegarów /zdjęcie klemy z akumulatora , albo programowanie zegarów.

I pytanie - czy zmiana romu zegarów może rozwiązać taki problem czy nie tędy droga ?
jareeq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 11:18   #363
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

można spróbować wgrać najnowszy soft (rom 509) do zegarów

skąd jesteś?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2013, 12:12   #364
jareeq

Sosnowiec - bliżej mi do Katowic stąd brałem pod uwagę tedi_k'a :-)

[edit]

Wiem że całość wchodzi w lekki offtopic - wiec dla tych którzy nie chcą czytać całości - chodzi o to czy ELM327 pomoże w rozwiązaniu problemu z brakiem sygnału włączonych świateł (na stałę)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Rozmawiałem z polecanym na forum mechanikiem przy okazji wymiany czujnika, albo się nie dogadaliśmy albo mnie trochę ściemnił. Nic nie wspomniał o programowaniu zestawu wskaźników (mimo że przynajmniej 2 osoby opisywały to jako remedium na opisaną dolegliwość) za to powiedział, że to efekt świateł dziennych które mam samochodzie (montowane w aso - drut oporowy i bezpieczniki - światła na 100 % przód i tył). Zaproponował wymianę na 'prawdziwe światła dzienne' włączające się dopiero po odpaleniu silnika. Ogólnie nie jest to taki zły pomysł biorąc pod uwagę heblowanie na start z pełnym oświetleniem w zimie. Jednak nie wiem do końca czy nie wymaga to czy tak czy tak programowania, zmiany przełącznika, czujnika itd. Dlatego biorę pod uwagę programowanie ELM poza aso co w kosztach nie wychodzi tak źle a w najgorszym wypadku doda opcje ECO do wyświetlacza.

Ostatnio edytowane przez jareeq ; 26-02-2013 o 12:35 Powód: dodatkowe info
Stary 26-02-2013, 14:08   #365
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał jareeq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...'prawdziwe światła dzienne' włączające się dopiero po odpaleniu silnika. ....
"Prawdziwy" to jest raczej ten mechanik niż te światła... Jak będziesz miał szczęście trafić na dociekliwego diagnostę, to po takim założeniu "prawdziwych świateł" nie przejdziesz badania technicznego. Przepisy mówią, że światła dzienne mają się włączyć PRZED uruchomieniem silnika (dokładniej - mają się włączyć "jak silnik gotowy jest do uruchomienia").

Co do sygnału - w pozycji AUTO włącznika z oczywistych powodów sygnału dźwiękowego jest brak - jak zgasimy silnik gasną też światła.
Jak zrobimy światła 'skandynawskie' jest podobnie.
Kiedy więc u Ciebie ten sygnał miałby dawać znać o światłach?
Stary 26-02-2013, 14:37   #366
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał jareeq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
drut oporowy i bezpieczniki - światła na 100 % przód i tył
jak drut oporowy, to nie 100%

a może problem z brakiem brzęczyka od świateł spowodowany jest stycznikiem drzwiowym?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 12:52   #367
jareeq

Posłałem odp ale widzę ze się straciła :-)
@tedi_k

Nie wiem skąd wziąłeś to AUTO nic takiego nie pisałem :-) u mnie nie ma przełącznika AUTO ani świateł automatycznych / dziennych. Są tylko światła mijania które używam w dzień. W pozycji przełącznika 'O' włączają się w momencie ustawienia stacyjki w pozycji zapłon. Z nimi nie mam żadnego problemu. Może historia z Mechanikiem zamotała w tej kwestii - on uważa ze problem poniżej dotyczy tych świateł w pozycji 'O' i nazywa je dziennymi.

Problem jest inny - w momencie przełączenia świateł na '><' (światła mijania) wyłączeniu stacyjki otwarciu drzwi brak jest sygnału dźwiękowego sygnalizującego pozostawione włączone światła mijania.

Przywrócić sygnał można dwojako (z tego co sprawdziłem):

- zdejmując na kilkanaście sekund klemę z akumulatora
- wybebeszając wskaźniki i odłączając od nich wtyczkę zasilania/danych

Stosując powyższe 4x do tej pory sygnał przywrócił się na max 2-3 tygodnie potem znowu wyłączył się - przeprowadzenie operacji ponowne - i znowu działa.

@mayak

napisałem drut oporowy bo niby powinien być - w praktyce drut ma zero omów wiec to zwykły drut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (światła też nie zmieniają swojej mocy przy przełączeniu na zwykłe mijania)
stycznik sprawdziłem - to nie to.
Oczywiście mogą być jeszcze 'błędy drzwi' ale zakładam ze pierwszą oznaką był by fałszywy sygnał 'Otwarte drzwi kierowcy' na komputerze - a z tym tez nie mam problemu.
Jak napisałem wcześniej - lokalizuje problem w komputerze wskaźników bo przy ruszeniu ich i nie ruszeniu drzwi - wszystko wraca do normy na jakiś czas...

I wraca główne pytanie - jeśli to błąd romu to możliwe że jest to programowanie ELM do v509 może być najlepszą opcją ?

Ostatnio edytowane przez jareeq ; 27-02-2013 o 12:56 Powód: update
Stary 27-02-2013, 13:45   #368
polsacik
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (105PS) - Sigma
Rocznik: 2014

1.Czy ELMemconfig sprawdzi się poduszki, jeżeli tak, to czy jest to miarodajna wynik ? jakie powinny być wzorcowe parametry podczas doanostyki ELMconfig, gdzie to odszukać bo samo sczytanie wyników z c-maxa to nie wszystko, warto znać wartości wzorcowe, lub jakieś odchyłki które mieszczą się w normie aby nie pędzić do serwisu.
2.Znalazłem takie cudo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy ktoś używał/posiada ten super soft który według opisu sprawdzi nam m.in. abs i poduszki, jak uważacie warto/nie warto ?
polsacik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 15:32   #369
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
...@tedi_k

Nie wiem skąd wziąłeś to AUTO nic takiego nie pisałem :-) ...
W ogóle mało napisałeś, więc musiałem rozważać wszelkie opcje...
Warto jeszcze uzupełnić informację o wersję ROMu zegarów, jaka aktualnie działa.

Cytat:
Napisał polsacik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.Czy ELMemconfig sprawdzi się poduszki, jeżeli tak, to czy jest to miarodajna wynik ? ...
Co znaczy "sprawdzi poduszki"??? Obecność poduszki? A czym różni się obecność poduszki albo napinacza od założonego w ich miejsce rezystora??? Dokładnie niczym! Stwierdzisz stan faktyczny tylko sprawdzając naocznie!
Jak czytasz dane z poduszek to widzisz czy wyglądają OK czy nie...
Jakie konkretnie "wartości wzorcowe" Ci są potrzebne?
Inne softy dają jeszcze mniej info o SRS niż ELMconfig, więc nie wiem co tu dalej można szukać... Nie znam softu, który sprawdza funkcjonowanie SRS "odpalając poduszki na próbę" i to bez śladuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-02-2013 o 17:33
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 15:43   #370
jareeq

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W ogóle mało napisałeś, więc musiałem rozważać wszelkie opcje...
Warto jeszcze uzupełnić informację o wersję ROMu zegarów, jaka aktualnie działa.
sprawdzę dzisiaj testem wskaźników ten rom i dam ci znać już na priv

dzięki
Odpowiedz

Zasady postowania