View Single Post
Stary 11-03-2013, 15:34   #51
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: jak rozszyfrować właściciela po VIN

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
napisaliśmy coś na temat faktur vat-marża i odpowiedzi księgowych co maja wiedze na ten temat to widze że czesław555 już na takie posty nie odpowiada
nie leżę już po operacji więc nie zawsze jestem przed kompem.
Mam też znajomych księgowych i znam ich zdanie na temat tego procederu. Problem w tym że nikt nie znalazł osoby która by poniosła konsekwencje takiego zakupu, być może na nikogo nie trafiło, a może taka osoba wstydzi się przyznać do tego.
Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
le jak bym czytał posty i odpowiedzi czesława555 to nie kupił bym żadnego auta, a sam bede szukał na wiosne.
mam nadzieję że podzielisz się uwagami z zakupu. Paniki nie sieję, swoje zdanie mam na temat aut i wiem co ile kosztuje, jak wygląda nasz rynek i nie tylko. Kupić dobre auto można ,bo są, dalej nie rozwijam tematu.

Bump:
Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie tak nakręcił i to nie tylko na forum ale też przez wiadomości , że o mały włos nie sprzedałem samochodu
zabrzmiało to tak jakbym Ciebie namawiał do sprzedania auta.

Bump:
Cytat:
No ale tu jeszcze wtrące jeśli firma niemiecka sprzedała osobie prywatnej w niemcach auto to osoba prywatna dostałą fakture.
nie wiem czy się dobrze rozumiemy , być może toczymy spór o coś o czym myślimy tak samo .Ta firma jak sprzedała osobie prywatnej , to oczywiście że dostałe fakturę , ale ta osoba zapłaciła za auto cenę brutto .
Cytat:
Ale już sprzedający prywatny niemiec polakowi lub polskiemu przedsiębiorcy musi wystawić umowe kupna-sprzedaży i w polsce osoba prywatna opłaca od umowy a komis sprzedaje dalej na fakture vat-marża.
zgoda, jasna i oczywista sprawa.
Cytat:
Podejrzewam że jak by ktoś poszedł z umową do skarbowego o vat 24 i z firma w dowodzie to by po paru dniach odebrał zwolnienie z vatu.
Rozumiem to jako zakup od firmy np w D i w Briefie widnieje firma.Warunkiem wtedy jest że zapłacił za auto cenę brutto i taka informacja istnieje na fakturze zakupu , inaczej byłoby gdyby na fakturze widniał zapis że zapłacono cenę netto (nabywca musiałby prowadzić dział.gosp. i posiadać NIP EU), wtedy musiałby zapłacić w kraju vat 23%.
Cytat:
. "Słup" nigdy nie rozlicza się z podatku, bo firma przestaje istnieć.

Nieuczciwi handlarze są najczęściej powiązani z firmami "słupami", jednak nigdy w sposób oficjalny. Nieuczciwy handlarz wystawia fałszywą umowę kupna-sprzedaży, gdzie jako cenę wpisuje kwotę bez uwzględnienia należnego podatku VAT, który powinien zapłacić "słup"
i tutaj chyba nie jesteśmy tego samego zdania .
Nie skopiowałeś dalszego tekstu tego art.
3. Klient kupuje auto będące przedmiotem przestępstwa skarbowego.

Nieuczciwy handlarz nie informuje klienta, że od samochodu nie został zapłacony podatek VAT. Dzięki temu może zaoferować cenę bardziej atrakcyjną niż komis, który prawidłowo rozlicza się z podatków. Kierowca kupujący feralne auto jest zadowolony, bo tanio kupił auto.

Konsekwencje dla kupującego

Służby zajmujące się ściganiem przekrętów dotyczących VAT, po numerze VIN mogą łatwo namierzyć ostatniego właściciela auta będącego przedmiotem przestępstwa. Gdy to nastąpi, możemy być pewni, że sprawa skończy się konfiskatą pojazdu. Płatnikiem VAT jest klient, który - nawet jeśli nie wie, że kupił auto bez podatku - powinien go zapłacić.

Teraz jest właśnie ten problem, kto zapłaci ? czy tak jak mówią księgowi , sprzedawca , czy jak piszą w art. nabywca.
Jeżeli kogoś obraziłem lub uraziłem, to zrobiłem to nieświadomie i nie było to moją intencją .Sorki z góry.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 11-03-2013 o 16:16
czeslaw555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem