![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
No ale tu jeszcze wtrące jeśli firma niemiecka sprzedała osobie prywatnej w niemcach auto to osoba prywatna dostałą fakture. Ale już sprzedający prywatny niemiec polakowi lub polskiemu przedsiębiorcy musi wystawić umowe kupna-sprzedaży i w polsce osoba prywatna opłaca od umowy a komis sprzedaje dalej na fakture vat-marża. A skąd my mamy wiedzieć dokładnie jaka była droga sprzedaży, biorąc pod uwage że na zachodzie nie ma takiej kontynuacji umów i faktur, tylko ten co ma dowód rejestracyjny jest właścicielem i basta.
Pokazanie jak i za ile kupił polski przedsiębiorca na zachodzie auto to juz jest jego dobra wola, ale kto by takie sprawy zdradzał. Podejrzewam że jak by ktoś poszedł z umową do skarbowego o vat 24 i z firma w dowodzie to by po paru dniach odebrał zwolnienie z vatu. |
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Wracając do tematu wałków VAT i potem płacenia przez nas - kupujących zaległości za nieuczciwych handlarzy...
Właśnie zapytałem o to z ciekawości swojego księgowego i mówi...że jak Jan Kowalski kupił w PL legalnie od komisu na f.vat-marża jakikolwiek sam.osobowy to może spać spokojnie,nigdy nie odpowie za to on,tylko komis z f.vat który mu sprzedał.Tyle w temacie,osoba to mówiąca naprawde wie co mówi (poza mną obsługuje ponad 100 firm,w tym auto-komisy)...tak samo i ja myślałem że to nie realne żebym ja płacił za czyjś wałek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Owszem,sytuacja może być inna jak: kupiłeś na umowe z "Helmutem" albo od komisu-krzaka...ja mówie o komisie który był w momencie sprzedaży Tobie auta i jest do dziś...
Wcześniej było: Galaxy MK1 2.0 B+LPG, Galaxy MK2 1.9 TDI Automat, S-max 2.0 TDCi 140KM, obecnie S-max Titanium S 2.0 TDCi 163KM manual. Ostatnio edytowane przez RafałB ; 09-03-2013 o 12:53 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
teraz pozostaje zapytać U.S. jak postąpi .
Bump: generalnie sprawa się zamyka. Komis nie ma obowiązku sprawdzić w jaki sposób ktoś nabył auto , wstawia sprawdza breif , coś tam jeszcze (lakier) , sprzedaje, wystawia dokument sprzedaży. Hulaj dusza , piekła nie ma ?
Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 09-03-2013 o 13:37 |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#45 | ||
|
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
Cytat:
Cytat:
Byłbym zapomniał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , proszę przeczytajcie zanim kupicie auto . Opis i konsekwencje oszustwa na VAT [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 09-03-2013 o 18:14 |
||
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Prosze Cie...jak jest cena o 10-20kzł mniejsza niż inne (BTW wtedy Skarbówka czy Policja ma jeszcze dodatkowy argument przeciw Janowi K. że powinien podejrzewać że cena O WIELE !!! za mała to jest coś nie tak przecież) to już nie ma f.vat -marża a umowa na Orlenie pisana na kolanie na Helmuta - i to jest problem i "cwaniakowatość" kupującego żeby było "PANIE JAK NAJTANIEJ" = wtedy wał (i problemy oczywiście też) murowany/e,ale napisze po raz 100 - mówie o kupowaniu od komisu który ma 10 czy 20 lat istnienia i wystawia f.vat-marża...on odpowiada za to co sprzedaje i jak! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wcześniej było: Galaxy MK1 2.0 B+LPG, Galaxy MK2 1.9 TDI Automat, S-max 2.0 TDCi 140KM, obecnie S-max Titanium S 2.0 TDCi 163KM manual. Ostatnio edytowane przez RafałB ; 10-03-2013 o 09:53 |
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Czyli jak pisze RafałB , mozna kupować ale tylko na fakture .
Też mi sie wydawało że mogą mieć problemy ci co dają sobie kupić auto z a 30-40tys i umowe wypisać na kolanie pod barem. Do czesław555 - punkt 2. na stronie podanej przez ciebie na interi, ładnie określa sprawe kto i kiedy ma problem: 2. "Słup" nigdy nie rozlicza się z podatku, bo firma przestaje istnieć. Nieuczciwi handlarze są najczęściej powiązani z firmami "słupami", jednak nigdy w sposób oficjalny. Nieuczciwy handlarz wystawia fałszywą umowę kupna-sprzedaży, gdzie jako cenę wpisuje kwotę bez uwzględnienia należnego podatku VAT, który powinien zapłacić "słup" Ostatnio edytowane przez c-matix ; 10-03-2013 o 12:12 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
Niechciałbym tu kogoś urazić ale jak RafałB i ja c-matix napisaliśmy coś na temat faktur vat-marża i odpowiedzi księgowych co maja wiedze na ten temat to widze że czesław555 już na takie posty nie odpowiada lecz przechodzi do innego tam sie mocno udziela i tylko straszy linkami i sieje panike.
Jak pisałem z całym sacunkiem dla pewnych tu wypowiedzi i osób, ale jak bym czytał posty i odpowiedzi czesława555 to nie kupił bym żadnego auta, a sam bede szukał na wiosne. I chciałbym przestrzec tych co kupują auta za 30-50tys na umowy z helmutem, pisane na przystanku lub kolanie. Ostatnio edytowane przez c-matix ; 11-03-2013 o 09:46 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
No właśnie...po tym co napisaliśmy jakoś tu zagadkowo cicho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziwne...
|
|
|
#50 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
Mnie tak nakręcił i to nie tylko na forum ale też przez wiadomości , że o mały włos nie sprzedałem samochodu wiem że chciał pomoc i bardzo mu za to dziekuje bo uswiadomiłem sobie, że polak potrafi i naprawde trzeba szukać i szukać żeby znaleść naprawde dobry samochód sprowadzony przez polskiego handlarza.. lepiej samemu podjechać 500km wiecej i kupić na własna reke lecz to nie jest takie proste.....pozdrawiam i WIELKIE DZIEKI I SZACUN DLA RafałB ŻE NIE ZAPOMNIAŁ POZDRO
Ostatnio edytowane przez rafal8967 ; 11-03-2013 o 19:49 |
|
|
|