View Single Post
Stary 16-05-2013, 11:25   #238
marcinbb
ford::average

Imię: Marcin
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Filtr DPF

Cytat:
Napisał Boblo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyczytałem, że f-ma XENUM ma w ofercie 2 preparaty do wspomagania wypalania DPFa.
1. "In & Out Cleaner" - 1,5 ltr. Nie obniża on temperatury wypalnia, a jego działanie jest "katalityczne". Tak więc ECU nie musi inicjować wypalania. Wystarczy jechać dynamicznie coby spaliny były dobrze rozgrzane i powinno działać.
2. "DPF PRO" - 0,5 ltr. obniża temp. wypalania. Więc w.g. mnie nie ma sensu stosować w autach z "mokrym" filtrem ( np. 1,6 tdci ) bo tam już fabrycznie jest dozowanik z płynem do obniżania temp. wypalania. Chyba, że ten "DPF PRO" obniża jeszcze niżej.
Ad1) jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Jadąc dynamicznie na zagrzanym silniku i tak temperatura wylotowych spalin w pewnym momencie osiągnie?? temperaturę odpowiednią do samoczynnego wypalania sadzy zalegających w układzie wydechowym czy też tylko i wyłącznie inicjacja wypalania przez ECU doprowadzi do wytworzenia jeszcze "gorętszych" spalin?
Ad2) Oczywiście w przypadku mokrego filtra takie preparaty wydają się zbyteczne. Jednak jeśli ktoś ma gruby portfel In & Out Cleaner może zalać.

W dzisiejszych czasach na pułkach sklepowych można znaleźć dowolny produkt czyszczący DPF, wtryski, cudownie preparaty które działają nawet jeśli w silniku nie ma oleju, i wiele wiele innych. Jednak tylko firma XENUM zaproponowała ceny zaporowe, o 120 PLN przewyższające środki innych producentów. A najciekawsze jest to że produkty Pro Tec-a sprzedawane są tylko dla warsztatów samochodowych a ten magiczny środek może kupić każdy?
marcinbb jest offline   Odpowiedź z Cytatem