View Single Post
Stary 26-05-2013, 18:45   #212
tomfoc2
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Zaślepienie EGR, jakie konsekwęcje?

Cytat:
Napisał marcysia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No w sumie jedyny - wydać 600zł czy 14zł na blaszkę. Zleciłem wyłączenie programowe gościowi, który wywalał mi DPF-a ale jak przyjechałem po odbiór auta to powiedział, że wyłączył ale widział w komputerze oczekujący błąd EGR i przywrócił go ponownie bo pewnie wyskoczy mi błąd na desce. Trochę mnie to zdziwiło ale nie znam się za bardzo więc nie dyskutowałem. Z drugiej strony czytałem tu na form, że jeśli ktoś zaślepi EGR w stanie, który jeszcze nie wywalał błędów czyli pracuje w miarę dobrze to nie będzie skutkowało żadnym światełkiem na desce...no chyba, że coś pomyliłem.
marcysia mam ten sam rocznik,te same kuce(109),ta sama pojemność i jeżdzę już 2 lata i nie mam żadnego błędu tylko same plusy. W 2.0 tdci owszem błąd wywala,ale to inny silnik inny soft itd... Po wymontowaniu egr-a trzeba odkręcić część elektryczną jest na trzy śruby imbus bodajże 20,dopiero wtedy czyścić,będziesz widział tam są na ściankach takie 2 ślizgi po których porusza się trzpień (w górę zamykając i w dół otwierając przepływ spalin),to właśnie te ślizgi są zawalane nagarem i nie jest możliwe płynne sterowanie(ślizganie). Trzeba rozebrać i wszystko stanie się jasne.Po czyszczeniu oczywiście dobrze przesmarować te ślizgi,by gładko się poruszało. Zdjęcia miałem ale mi gdzieś wcięło.
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem