View Single Post
Stary 26-06-2013, 09:29   #66
FM18tdci
ford::average

Imię: Titanium X
Model: Ford Mondeo Titanium X
Silnik: 1,8 TDCi 92 kw
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Co sprawdzić/wymienić przed dłuższym wyjazdem

dziechu
Cytat:
PZU to raczej poważna firma
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać od tej dygresji bo akurat tutaj mam zgoła odmienne doświadczenia...

Przypadek 1.
Przy dobrze udokumentowanej i uznanej przez nich szkodzie z OC sprawcy musiałem zaangażować około tysiąca złotych na własnego rzeczoznawcę, zadatkowanie rzeczoznawcy sądowego i koszty postępowania, żeby udowodnić Państwu (w państwie) z PZU, że nie mają racji i chcą mnie oszukać na wysokości należnego odszkodowania.
Na moje wezwanie do naprawienia szkody podparte bogatym orzecznictwem odpowiedzieli miej więcej w tonie, że nikt nie będzie im wmawiał, że czarne jest czarne, a białe jest białe, a sądy to sobie mogą orzekać.

Przypadek 2.
Miałem wykupione AC. W trakcie jazdy odprysk spod koła ciężarówki rozbił mi szybę. Ubezpieczyciel wypłacił mi około 40% wartości odszkodowania bo nie ścigałem, nie zatrzymałem i nie ustaliłem danych personalnych sprawcy, żeby oni mogli sobie na nim odbić wypłacone mi odszkodowanie. Czujecie? Przy szkodzie z AC, z rozbitą szybą, nie będąc osobą uprawnioną do wydawania poleceń uczestnikom ruchu drogowego miałem gonić i zatrzymać innego kierowcę i zmusić go do okazania polisy.
Pytam - gdzie tu przy taki podejściu ryzyko ubezpieczyciela???

Przypadek 3.
gradobicie poza granicami kraju...
a zresztą książkę bym napisał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ilu na 100 poszkodowanych pójdzie do sądu, kiedy trzeba pokryć wstępne koszty postępowania? Myślę że odsetek niewielki. Pozostali mniej wytrwali (zawzięci) ubezpieczeni zrzucą się na tego jednego uparciucha, a ubezpieczyciel i tak zaoszczędzi /zarobi.

Ostatnio edytowane przez FM18tdci ; 26-06-2013 o 09:32
FM18tdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem