View Single Post
Stary 02-07-2013, 06:37   #4
neo1083
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1994
Domyślnie Odp: Zawieszający się obrotomierz, wysokie obroty oraz dziura w obrotach do rozgrzani

Cytat:
Napisał TomCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
vss to tylko czujnik prędkości, jak go odepniesz to prędkościomierz nie działa.
Co do obrotomierza to niektórzy piszą, że bierze dane z alternatora. Nie wiem jak to z tym faktycznie jest, wiem tylko że jak kiedyś oglądałem schemat czujników ( co prawda z mk2, ale tu może być podobnie), to czujnik położenia wałka miał też dopisek "czujnik prędkości obrotowej silnika".
Co do tego że na zimnym się dławi to musisz szukać - może świece albo kable, może czujnik temperatury silnika, może sonda lamba chociaż ta chyba jest ignorowana przez kompa po uruchomieniu zimnego motoru

Świece i kable wymieniłem i nic nie pomogło, czujnik temperatury silnika mógłby mieć coś z tym wspólnego, ale zauważyłem, że zaczął mi strzelać w tłumik jak dodaję gazu, a to by znaczyło, że chyba coś z zapłonem, ale jakie jeszcze mogą być opcje?

nie wiem jak tu jest ale w fordzie escorcie mk5 to czujnik prędkościomierza był wkręcony w skrzynie biegów i od niego wychodził kabelek z 3pinowa kostka i po podłączeniu zaczął pokazywać obroty. Może o to chodzi.
neo1083 jest offline   Odpowiedź z Cytatem