Cytat:
po prostu nie wiedziałem że sprężarka ma się rozłączać po chwili od załączenia klimatyzacji i "mechanik" polecił mi wymianę czujnika wysokiego ciśnienia gdyż uważał ze w manualnej klimatyzacji sprężarka powinna działać non stop a ze nowy czujnik będzie dopiero jutro to tak jak on to powiedział żeby nie zepsuło się sprzęgło sprężarki przy ciągłym rozłączaniu to lepiej obejść czujnik ale u mnie był taki problem ze powyżej 3,5 tys. oblotów w ogóle się nie załączała sprężarka. proszę o pomoc
utworzyłem na ten temat nowy post ale jakoś nikt nie odpowiedział
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=185603
|
Mechaniorowi cos sie pomylilo bo sprezarka jest taka sama czy to dla klimy manualnej czy automatycznej. Chyba chodzilo mu czy sprezatka jest zmiennej wydajnosci czy ma stale nastawienie. Tak, czy owak sprezarka nie powinna sie wylaczac zaraz po wlaczeniu klimy, to prawda. Obejscie czujnika pomoglo?
Konsekwencje moga byc takie ze kompresor bedzie nabijal dalej przy zamknietym zaworze TXV i w najlagodniejszym przypadku otworzy sie wentyl bezpieczenstwa na kompresorze ktory upusci troche czynnika do atmosfery zmniejszajac tym cisnienie w ukladzie. Na krotka mete nie jest to grozne. Mozesz to zalagodzic np wylaczajac klime co 10min tak na 2min. Chodzi o to by zapobiec nabijaniu cisnienia gdy zawor TXV na parownik jest zamkniety.