Cytat:
|
Trochę późno odpisuję, ale może na przyszłość się przyda.
Masz taki sam indeks prędkości ? Ja celowo wybieram teraz V - sztywniejsze o ciut innej konstrukcji, a wcześniej nie zwracałem na to uwagi i miałem przeważnie H.
Teraz przód nie jest tak "rozlazły" choć nie mam dokładnego porównania bo nie miałem tych samych opon w V i H.
|
Tak, mam taki sam indeks - w obu modelach V. Gdzieś w opiniach, być może na skąpiec.pl, czytałem wpis osoby, która zauważyła ten sam "problem", czyli złudzenie niedopompowania przednich opon. Powiem tak - samochód zachowuje się prawidłowo na drodze, więc mnie to nie martwi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
No można sobie ewentualnie zawyżyć indeks prędkości, ale nie zaniżyć bo to nie dobre dla samochodu i niezgodne z prawem. Jak coś przeczytaj se w necie http://www.rezulteo-opony.pl/poradni...ich-opon-23820 Ale mi się wydaję, że indeks prędkości tutaj nic raczej nie zmienia na poziomie jazdy, zwłaszcza jak zmieniamy sobie o oczko.
|
Wyższy indeks prędkości wymusza pewnie większą sztywność - ja zwróciłbym też uwagę na indeks nośności - ten sam rozmiar czyli 205/55 R16, ten sam indeks prędkości V (do 240 km/h) ale jak założysz indeks nośności 94 zamiast 91 to pewnie różnica w sztywności jest
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sumie zawsze kupuję opony wg wskazań producenta - biorąc pod uwagę, że moje Mondeo i tak pojedzie góra 200 km/h (o ile pojedzie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) to indeks V w zupełności wystarczy, a fabrycznie indeks nośności przy rozmiarze 16 jest 91, więc jak producent zaleca to nie ma co kombinować
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.