Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-08-2013, 15:12   #691
Michał82
FCP member

Imię: Michał
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

Cytat:
Napisał chasm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę późno odpisuję, ale może na przyszłość się przyda.

Masz taki sam indeks prędkości ? Ja celowo wybieram teraz V - sztywniejsze o ciut innej konstrukcji, a wcześniej nie zwracałem na to uwagi i miałem przeważnie H.
Teraz przód nie jest tak "rozlazły" choć nie mam dokładnego porównania bo nie miałem tych samych opon w V i H.
Tak, mam taki sam indeks - w obu modelach V. Gdzieś w opiniach, być może na skąpiec.pl, czytałem wpis osoby, która zauważyła ten sam "problem", czyli złudzenie niedopompowania przednich opon. Powiem tak - samochód zachowuje się prawidłowo na drodze, więc mnie to nie martwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał slick Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No można sobie ewentualnie zawyżyć indeks prędkości, ale nie zaniżyć bo to nie dobre dla samochodu i niezgodne z prawem. Jak coś przeczytaj se w necie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ale mi się wydaję, że indeks prędkości tutaj nic raczej nie zmienia na poziomie jazdy, zwłaszcza jak zmieniamy sobie o oczko.
Wyższy indeks prędkości wymusza pewnie większą sztywność - ja zwróciłbym też uwagę na indeks nośności - ten sam rozmiar czyli 205/55 R16, ten sam indeks prędkości V (do 240 km/h) ale jak założysz indeks nośności 94 zamiast 91 to pewnie różnica w sztywności jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sumie zawsze kupuję opony wg wskazań producenta - biorąc pod uwagę, że moje Mondeo i tak pojedzie góra 200 km/h (o ile pojedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) to indeks V w zupełności wystarczy, a fabrycznie indeks nośności przy rozmiarze 16 jest 91, więc jak producent zaleca to nie ma co kombinować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Michał82 ; 27-08-2013 o 15:20
Michał82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 00:33   #692
jjjj
ford::average

Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
Domyślnie

W zimowych oponach można index zaniżyćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jacek
jjjj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 07:45   #693
G0 Mułek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021

Ja do mdo kombi kupowałem i na lato i na zimę 94V. V a to dlatego, że mdo idzie trochę więcej niż 200 km/h (H=210) (mój 215 poszedł, a był to 115 KM), opony powinny być zawsze z zapasem indeksu prędkości wg prędkości maksymalnej podanej przez producenta samochodu. Opona z nośnością 94 wytrzyma więcej niż 91 zwłaszcza na kombi. Po za tym też trzeba popatrzyć na cenę bo można trafić z wyższymi indeksami a za mniejsze pieniądze i tak mi się udało z letnimi.
A indeksu nigdy bym nie zaniżał czy to lato czy to zima. A zimą na narty nie pojedziesz jak będą warunki ponad 200 km/h? (warunki = słoneczny dzień z temperaturą 8-10st).
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 08:03   #694
jjjj
ford::average

Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał G0 Mułek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja do mdo kombi kupowałem i na lato i na zimę 94V. V a to dlatego, że mdo idzie trochę więcej niż 200 km/h (H=210) (mój 215 poszedł, a był to 115 KM), opony powinny być zawsze z zapasem indeksu prędkości wg prędkości maksymalnej podanej przez producenta
Rozumiem, że to Twoja opinia.
Dla zimowych opon można index zaniżyć i umieścić odp. informację wewnątrz auta. Takie prawo!

Ile osób jeździ zimą 200km/h? Poza tym index ma zawsze jakiś margines.. przecież jak masz index H to opony nie strzelają przy 212km/h.
jacek
jjjj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 08:07   #695
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał jjjj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przecież jak masz index H to opony nie strzelają przy 212km/h.
I przy 250 km/h nie strzelą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Będą się co najwyżej bardziej grzały, poza tym licznikowe 210km/h to tak naprawdę realnie co najmniej 10km/h mniej w rzeczywistości.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2013, 13:03   #696
chasm

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Cytat:
Napisał G0 Mułek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niż 200 km/h (H=210) (mój 215 poszedł, a był to 115 KM)
według licznika? czyli jakieś 200 realnie.
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2013, 07:45   #697
G0 Mułek

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021

Być może realnie 200, nie miałem wtedy navi ze sobą. Normalnie błąd licznika względem navi w moim mdo był 4 km/h różnicy. Wiem, że przy wyższej prędkości licznikowej ta różnica jest większa.
Tak to tylko moja opinia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po za tym z indeksem jedne opony zimowe robią tylko od indeksu V (przynajmniej w Polsce tylko takie były) a drugie letnie się takie trafiły w dobrej cenie z założeniem na koła.
Po za tym jakoś tak spokojniej się czuję jak mam zapas...
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2013, 19:56   #698
chasm

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Cytat:
Być może realnie 200, nie miałem wtedy navi ze sobą. Normalnie błąd licznika względem navi w moim mdo był 4 km/h różnicy. Wiem, że przy wyższej prędkości licznikowej ta różnica jest większa.
W różnych autach i na różnych oponach zauważyłem różnicę procentować 5-10% (nawet zmieniając z kiepskich letnich na nowe zimowe różnica jest inna).
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2013, 15:15   #699
slick

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Michał82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, mam taki sam indeks - w obu modelach V. Gdzieś w opiniach, być może na skąpiec.pl, czytałem wpis osoby, która zauważyła ten sam "problem", czyli złudzenie niedopompowania przednich opon. Powiem tak - samochód zachowuje się prawidłowo na drodze, więc mnie to nie martwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Wyższy indeks prędkości wymusza pewnie większą sztywność - ja zwróciłbym też uwagę na indeks nośności - ten sam rozmiar czyli 205/55 R16, ten sam indeks prędkości V (do 240 km/h) ale jak założysz indeks nośności 94 zamiast 91 to pewnie różnica w sztywności jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sumie zawsze kupuję opony wg wskazań producenta - biorąc pod uwagę, że moje Mondeo i tak pojedzie góra 200 km/h (o ile pojedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) to indeks V w zupełności wystarczy, a fabrycznie indeks nośności przy rozmiarze 16 jest 91, więc jak producent zaleca to nie ma co kombinować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No pewnie, że lepiej jest jak jest jak rozmiar jest homologowany i taki sam dokładnie, ale mówię co można a czego nie można Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasami jedno oczko wyżej a cena 20 pln niżej. Nie jest aż tak odczuwalne... Pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2013, 13:42   #700
Boofuls
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 1.8l 125KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Za niska nośność opon?

Witam

Po zakupie Mondeo MK3 dostrzegłem, że ma on różne opony z przodu i z tyłu.

Przód 205/55 R16 91H - letnie
Tył 205/50 R16 87V - wielosezonowe M+S

Wiem, że te przednie są optymalne do mondeo ale pechowo to te z tyłu są prawie jak nówki. Zastanawiam się czy mogę zakupić w miejsce tych przednich takie jak na tył, czy mała (jak na mondeo) nośność 87 nie będzie stanowiła jakiegokolwiek zagrożenia?

Samochodem podróżuje raczej sam ewentualnie w 2 osoby.
Boofuls jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania