Cytat:
Jakis czas temu w poprzednim Fordzie (automat durashift) 2007r przebieg 99 000 km mialem objaw szarpniecia przy zrzucaniu biegow 2-1. Pojechalem do firmy SAMKO w Warszawie na weryfikacje, po jezdzie probnej wykonanej przez pracownika wspomnianej firmy uslyszalem to czego wszyscy uzytkownicy automatycznej skrzyni nie chcieliby uslyszec "panie skrzynia do remontu" koszt 4-5 tys. Pomyslalem ze trzeba zapukac do innych drzwi, dostalem od znajomego namiary na speca od automatow z okolic Skierniewic. Pojechalem do niego, facet nawet nie odbyl jazdy probnej, podlaczyl tylko komputer popatrzyl, pocmokal i powiedzial aby wymienic olej w skrzyni i po wymianie przejechac autem okolo 1000 km i powtornie wymienic olej dolewajac dodatek do oleju LUBEGARD, notabene zakupiony we wspomnianej firmie SAMKO.
http://www.samko.pl/sklep/dodatki-do...ent-p-566.html
Tak tez uczynilem, co prawda auto sprzedalem, ale nie poszlo w nieznajome rece jezdzi nim znajomy i skrzynia spisuje sie bez zarzutu.
Obecnie ma okolo 150 000 tys przebiegu.
|
Tak to ja jeżdże wspomnianym mondkiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
sorry.. i co mu komputer powiedział? najwyżej tyle że nie ma żadnej poważnej usterki i jaką wersje miałeś softu. Co do naprawy poprzez yyyy..wymianę oleju, to jak już wspominliśmy pare postów wyżej typowa internetowa baja powtarzana jak mantra w Polsce.. prędzej wgrał Ci nowego softa a skasował potem porządnie za dwie wymiany oleju z magicznym dodatkiem
|
Zakładam że nic....Przy przebiegu ok. 105000 tyś pojechałem do fachowców z józefowa w celu sprawdzenia czy skrzynia działa prawidłowo..Podpieli mnie pod komputer (zero błędów) przejechali się i stwierdzili że wszystko ok!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeździć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są różne szkoły co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej....w każdej jest trochę prawdy ale napewno jej nie zaszkodzi przy zaburzonej jej pracy..
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gdyby nie było konieczności wymiany oleju to np. w dsg by tego nie zalecali co 60 000 tyś.
Wiadomo każdy ma swoje doświadczenia, metody naprawy i teorie, niech tak zostanie
Cytat:
To Cię ten "spec" spod Skierniewic nieźle orżnął.
Szarpanie przy redukcji 2-1 to standardowe zachowanie tej skrzyni z fabrycznym softem. Wystarczy wykonać upgrade oprogramowania do najnowszej wersji i skrzynia przestaje szarpać przy redukcji i ogólnie pracuje zdecydowanie płynniej. Miesiąc temu wykonałem ten zabieg w ASO przy przebiegu 97 000km. Przy okazji wgrywania nowego softu wykonuje się również ponowną kalibrację. Koszt 150zł, czas trwania operacji 25 minut. A jeśli ktoś nie odbywa nawet jazdy próbnej i stawia diagnozę to należy omijać go szerokim łukiem.
Takich właśnie mamy "fachofcufff" od automatów w tym kraju. Przy naszych Durashifthach do dziś twierdzą, że w razie awarii któregokolwiek elektrozaworu w sterowniku trzeba wymienić cały sterownik za 4tys. PLN. A w USA, w tej samej skrzyni wymienia się same elektrozawory po 300$ za komplet i daje na cały sterownik rok gwarancji, bo więcej nie ma się co w nim popsuć.
Żeby nie być gołosłownym:
http://www.ebay.com/itm/TF-81SC-TF-8...8efbe2&vxp=mtr
Żeby było śmieszniej Mondeo też jest na ich liście.
A spróbuj zaproponować u nas wymianę samych elektrozaworów...
|
Jeżeli tobie szarpie (często) z 2-1 to raczej nie jest standardowe zachowanie...
Od wspomnianej czynności ze skrzynią biegów na dystansie 50 000 tyś zdarzyło mi się może z 5 razy.
Z tego co pamiętam to deynio też wgrywał softa w ASO i chyba pomogło.....
Ktoś mi kiedyś mówił że w tej skrzyni nie ma wymiennego filtra oleju i żeby wymiana była skuteczna to olej należy wymienić dwa razy (w krótkim odcinku km). Wiadomo (jak u rozmówców wyżej) po pewnym przebiegu ( i braku wcześniejszej wymiany) lepiej nie dotykać.
Dlatego nie wiem czy jak już olej był wymieniany (a skrzynia chodzi dobrze) to po 60 000 tyś mam wymieniać olej.....