Temat: [Mondeo 2007-2014] 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
View Single Post
Stary 02-10-2013, 23:17   #185
misiekxyz
ford::advanced

Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Cytat:
Napisał deynio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakis czas temu w poprzednim Fordzie (automat durashift) 2007r przebieg 99 000 km mialem objaw szarpniecia przy zrzucaniu biegow 2-1. Pojechalem do firmy SAMKO w Warszawie na weryfikacje, po jezdzie probnej wykonanej przez pracownika wspomnianej firmy uslyszalem to czego wszyscy uzytkownicy automatycznej skrzyni nie chcieliby uslyszec "panie skrzynia do remontu" koszt 4-5 tys. Pomyslalem ze trzeba zapukac do innych drzwi, dostalem od znajomego namiary na speca od automatow z okolic Skierniewic. Pojechalem do niego, facet nawet nie odbyl jazdy probnej, podlaczyl tylko komputer popatrzyl, pocmokal i powiedzial aby wymienic olej w skrzyni i po wymianie przejechac autem okolo 1000 km i powtornie wymienic olej dolewajac dodatek do oleju LUBEGARD, notabene zakupiony we wspomnianej firmie SAMKO.

http://www.samko.pl/sklep/dodatki-do...ent-p-566.html

Tak tez uczynilem, co prawda auto sprzedalem, ale nie poszlo w nieznajome rece jezdzi nim znajomy i skrzynia spisuje sie bez zarzutu.
Obecnie ma okolo 150 000 tys przebiegu.
Tak to ja jeżdże wspomnianym mondkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał cysior Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sorry.. i co mu komputer powiedział? najwyżej tyle że nie ma żadnej poważnej usterki i jaką wersje miałeś softu. Co do naprawy poprzez yyyy..wymianę oleju, to jak już wspominliśmy pare postów wyżej typowa internetowa baja powtarzana jak mantra w Polsce.. prędzej wgrał Ci nowego softa a skasował potem porządnie za dwie wymiany oleju z magicznym dodatkiem
Zakładam że nic....Przy przebiegu ok. 105000 tyś pojechałem do fachowców z józefowa w celu sprawdzenia czy skrzynia działa prawidłowo..Podpieli mnie pod komputer (zero błędów) przejechali się i stwierdzili że wszystko ok! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są różne szkoły co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej....w każdej jest trochę prawdy ale napewno jej nie zaszkodzi przy zaburzonej jej pracy..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gdyby nie było konieczności wymiany oleju to np. w dsg by tego nie zalecali co 60 000 tyś.
Wiadomo każdy ma swoje doświadczenia, metody naprawy i teorie, niech tak zostanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał grodek75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To Cię ten "spec" spod Skierniewic nieźle orżnął.
Szarpanie przy redukcji 2-1 to standardowe zachowanie tej skrzyni z fabrycznym softem. Wystarczy wykonać upgrade oprogramowania do najnowszej wersji i skrzynia przestaje szarpać przy redukcji i ogólnie pracuje zdecydowanie płynniej. Miesiąc temu wykonałem ten zabieg w ASO przy przebiegu 97 000km. Przy okazji wgrywania nowego softu wykonuje się również ponowną kalibrację. Koszt 150zł, czas trwania operacji 25 minut. A jeśli ktoś nie odbywa nawet jazdy próbnej i stawia diagnozę to należy omijać go szerokim łukiem.
Takich właśnie mamy "fachofcufff" od automatów w tym kraju. Przy naszych Durashifthach do dziś twierdzą, że w razie awarii któregokolwiek elektrozaworu w sterowniku trzeba wymienić cały sterownik za 4tys. PLN. A w USA, w tej samej skrzyni wymienia się same elektrozawory po 300$ za komplet i daje na cały sterownik rok gwarancji, bo więcej nie ma się co w nim popsuć.
Żeby nie być gołosłownym:
http://www.ebay.com/itm/TF-81SC-TF-8...8efbe2&vxp=mtr
Żeby było śmieszniej Mondeo też jest na ich liście.
A spróbuj zaproponować u nas wymianę samych elektrozaworów...
Jeżeli tobie szarpie (często) z 2-1 to raczej nie jest standardowe zachowanie...
Od wspomnianej czynności ze skrzynią biegów na dystansie 50 000 tyś zdarzyło mi się może z 5 razy.
Z tego co pamiętam to deynio też wgrywał softa w ASO i chyba pomogło.....
Ktoś mi kiedyś mówił że w tej skrzyni nie ma wymiennego filtra oleju i żeby wymiana była skuteczna to olej należy wymienić dwa razy (w krótkim odcinku km). Wiadomo (jak u rozmówców wyżej) po pewnym przebiegu ( i braku wcześniejszej wymiany) lepiej nie dotykać.

Dlatego nie wiem czy jak już olej był wymieniany (a skrzynia chodzi dobrze) to po 60 000 tyś mam wymieniać olej.....

Ostatnio edytowane przez misiekxyz ; 02-10-2013 o 23:35
misiekxyz jest offline   Odpowiedź z Cytatem