Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-10-2013, 18:42   #181
cysior
ford::average

Model: MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

sorry.. i co mu komputer powiedział? najwyżej tyle że nie ma żadnej poważnej usterki i jaką wersje miałeś softu. Co do naprawy poprzez yyyy..wymianę oleju, to jak już wspominliśmy pare postów wyżej typowa internetowa baja powtarzana jak mantra w Polsce.. prędzej wgrał Ci nowego softa a skasował potem porządnie za dwie wymiany oleju z magicznym dodatkiem

Ostatnio edytowane przez cysior ; 02-10-2013 o 19:01
cysior jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2013, 18:49   #182
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Cytat:
Napisał deynio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakis czas temu w poprzednim Fordzie (automat durashift) 2007r przebieg 99 000 km mialem objaw szarpniecia przy zrzucaniu biegow 2-1. Pojechalem do firmy SAMKO w Warszawie na weryfikacje, po jezdzie probnej wykonanej przez pracownika wspomnianej firmy uslyszalem to czego wszyscy uzytkownicy automatycznej skrzyni nie chcieliby uslyszec "panie skrzynia do remontu" koszt 4-5 tys. Pomyslalem ze trzeba zapukac do innych drzwi, dostalem od znajomego namiary na speca od automatow z okolic Skierniewic. Pojechalem do niego, facet nawet nie odbyl jazdy probnej, podlaczyl tylko komputer popatrzyl, pocmokal i powiedzial aby wymienic olej w skrzyni i po wymianie przejechac autem okolo 1000 km i powtornie wymienic olej dolewajac dodatek do oleju LUBEGARD, notabene zakupiony we wspomnianej firmie SAMKO.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tak tez uczynilem, co prawda auto sprzedalem, ale nie poszlo w nieznajome rece jezdzi nim znajomy i skrzynia spisuje sie bez zarzutu.
Obecnie ma okolo 150 000 tys przebiegu.
To Cię ten "spec" spod Skierniewic nieźle orżnął.
Szarpanie przy redukcji 2-1 to standardowe zachowanie tej skrzyni z fabrycznym softem. Wystarczy wykonać upgrade oprogramowania do najnowszej wersji i skrzynia przestaje szarpać przy redukcji i ogólnie pracuje zdecydowanie płynniej. Miesiąc temu wykonałem ten zabieg w ASO przy przebiegu 97 000km. Przy okazji wgrywania nowego softu wykonuje się również ponowną kalibrację. Koszt 150zł, czas trwania operacji 25 minut. A jeśli ktoś nie odbywa nawet jazdy próbnej i stawia diagnozę to należy omijać go szerokim łukiem.
Takich właśnie mamy "fachofcufff" od automatów w tym kraju. Przy naszych Durashifthach do dziś twierdzą, że w razie awarii któregokolwiek elektrozaworu w sterowniku trzeba wymienić cały sterownik za 4tys. PLN. A w USA, w tej samej skrzyni wymienia się same elektrozawory po 300$ za komplet i daje na cały sterownik rok gwarancji, bo więcej nie ma się co w nim popsuć.
Żeby nie być gołosłownym:
Żeby było śmieszniej Mondeo też jest na ich liście.
A spróbuj zaproponować u nas wymianę samych elektrozaworów...

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 02-10-2013 o 18:59
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2013, 19:04   #183
cysior

Model: MKIV
Rocznik: 2008

Grodek co tak tanio w ASO w stolicy.. u mnie ASO krzyczy sobie 250zł za podpięcie pod kompa + plus "koszt" modyfikacji/upgradu modułów. Nie ASO koszt 50-100zł
cysior jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2013, 20:08   #184
grodek75

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Z pewnych powodów mam w jednym ASO ceny specjalne i spore rabaty.
A w przypadku takich usług nawet bardzo specjalne jak widać.
Ale cennikowo faktycznie - podpięcie pod kompa 250 zeta + wgranie softu 20.
Który to dealer nie powiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 02-10-2013 o 20:16
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2013, 23:17   #185
misiekxyz

Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY

Cytat:
Napisał deynio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakis czas temu w poprzednim Fordzie (automat durashift) 2007r przebieg 99 000 km mialem objaw szarpniecia przy zrzucaniu biegow 2-1. Pojechalem do firmy SAMKO w Warszawie na weryfikacje, po jezdzie probnej wykonanej przez pracownika wspomnianej firmy uslyszalem to czego wszyscy uzytkownicy automatycznej skrzyni nie chcieliby uslyszec "panie skrzynia do remontu" koszt 4-5 tys. Pomyslalem ze trzeba zapukac do innych drzwi, dostalem od znajomego namiary na speca od automatow z okolic Skierniewic. Pojechalem do niego, facet nawet nie odbyl jazdy probnej, podlaczyl tylko komputer popatrzyl, pocmokal i powiedzial aby wymienic olej w skrzyni i po wymianie przejechac autem okolo 1000 km i powtornie wymienic olej dolewajac dodatek do oleju LUBEGARD, notabene zakupiony we wspomnianej firmie SAMKO.

Tak tez uczynilem, co prawda auto sprzedalem, ale nie poszlo w nieznajome rece jezdzi nim znajomy i skrzynia spisuje sie bez zarzutu.
Obecnie ma okolo 150 000 tys przebiegu.
Tak to ja jeżdże wspomnianym mondkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał cysior Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sorry.. i co mu komputer powiedział? najwyżej tyle że nie ma żadnej poważnej usterki i jaką wersje miałeś softu. Co do naprawy poprzez yyyy..wymianę oleju, to jak już wspominliśmy pare postów wyżej typowa internetowa baja powtarzana jak mantra w Polsce.. prędzej wgrał Ci nowego softa a skasował potem porządnie za dwie wymiany oleju z magicznym dodatkiem
Zakładam że nic....Przy przebiegu ok. 105000 tyś pojechałem do fachowców z józefowa w celu sprawdzenia czy skrzynia działa prawidłowo..Podpieli mnie pod komputer (zero błędów) przejechali się i stwierdzili że wszystko ok! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Są różne szkoły co do wymiany oleju w skrzyni automatycznej....w każdej jest trochę prawdy ale napewno jej nie zaszkodzi przy zaburzonej jej pracy..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gdyby nie było konieczności wymiany oleju to np. w dsg by tego nie zalecali co 60 000 tyś.
Wiadomo każdy ma swoje doświadczenia, metody naprawy i teorie, niech tak zostanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał grodek75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To Cię ten "spec" spod Skierniewic nieźle orżnął.
Szarpanie przy redukcji 2-1 to standardowe zachowanie tej skrzyni z fabrycznym softem. Wystarczy wykonać upgrade oprogramowania do najnowszej wersji i skrzynia przestaje szarpać przy redukcji i ogólnie pracuje zdecydowanie płynniej. Miesiąc temu wykonałem ten zabieg w ASO przy przebiegu 97 000km. Przy okazji wgrywania nowego softu wykonuje się również ponowną kalibrację. Koszt 150zł, czas trwania operacji 25 minut. A jeśli ktoś nie odbywa nawet jazdy próbnej i stawia diagnozę to należy omijać go szerokim łukiem.
Takich właśnie mamy "fachofcufff" od automatów w tym kraju. Przy naszych Durashifthach do dziś twierdzą, że w razie awarii któregokolwiek elektrozaworu w sterowniku trzeba wymienić cały sterownik za 4tys. PLN. A w USA, w tej samej skrzyni wymienia się same elektrozawory po 300$ za komplet i daje na cały sterownik rok gwarancji, bo więcej nie ma się co w nim popsuć.
Żeby nie być gołosłownym:
Żeby było śmieszniej Mondeo też jest na ich liście.
A spróbuj zaproponować u nas wymianę samych elektrozaworów...
Jeżeli tobie szarpie (często) z 2-1 to raczej nie jest standardowe zachowanie...
Od wspomnianej czynności ze skrzynią biegów na dystansie 50 000 tyś zdarzyło mi się może z 5 razy.
Z tego co pamiętam to deynio też wgrywał softa w ASO i chyba pomogło.....
Ktoś mi kiedyś mówił że w tej skrzyni nie ma wymiennego filtra oleju i żeby wymiana była skuteczna to olej należy wymienić dwa razy (w krótkim odcinku km). Wiadomo (jak u rozmówców wyżej) po pewnym przebiegu ( i braku wcześniejszej wymiany) lepiej nie dotykać.

Dlatego nie wiem czy jak już olej był wymieniany (a skrzynia chodzi dobrze) to po 60 000 tyś mam wymieniać olej.....

Ostatnio edytowane przez misiekxyz ; 02-10-2013 o 23:35
misiekxyz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2013, 19:24   #186
szuma
ford::amateur

Model: ford mondeo mk4
Silnik: 2.0 eccobost
Rocznik: 2010

Witam. W moim powershifcie jak włączam ,, R " , samochód zachowuje się jak na ,, N". W ASO podłączyli komputer, ale nie wykazało żadnego błędu. Występuje to sporadycznie. Dzisiaj po włączeniu '' D " zachował się tak samo, trzeba było przełączyć na ''P'',potem z powrotem na ''D'' i jechał jak by nic się nie stało. Czy ktoś się spotkał z czymś takim !
szuma jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2013, 20:34   #187
Towarzysz

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4
Rocznik: 2010.06

Też mam powershifta, nie narzekam jak załaduje kickdowna to czasami lekko szarpnie między 1-2 a tak to w ogóle nie czuć. Nigdy tak nie miałem aby mi się coś "nie załączało" ;o
Towarzysz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2013, 21:07   #188
gozdi

Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020

O ile dobrze widzę to temat dotyczący 6 biegowego Durashiftu a nie PS.
BTW - coś na pewno jest nie tak. Nie jest to prawidłowa praca skrzyni. Może coś się dzieje z hydrauliką?
Nie zaszkodzi diagnostyka, bo któregoś pięknego dnia (a znając życie stanie się to w momencie nagłej potrzeby użycia samochodu w trybie pilnym) po przełączeniu na Parking i powrocie na Drive nic się nie zmieni.
Stary 06-12-2013, 22:46   #189
dario6273
ford::professional

Imię: Darek
Model: KUGA MK2 ST Line
Silnik: 2.0Tdci-200Km/450N
Rocznik: 2017

Panowie od którego miesiąca 2010 wszedł powershiftGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dario6273 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2013, 18:33   #190
szuma
ford::amateur

Model: ford mondeo mk4
Silnik: 2.0 eccobost
Rocznik: 2010

Moja skrzynia to w 100% PS
szuma jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
automat , mondeo mk4

Zasady postowania