Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 11-10-2013, 12:37   #1258
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Witam,

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli to czerwone jajko, to ma, jeśli zielone kwadratowe, to nie ma. Wot cała fizolofia.
Tak, ponad wszelką wątpliwość, Soniaki drugiej generacji (w kształcie jajka) w obu wersjach 1CD i 6CD czytają mp3.

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta wersja Soniaka twoja będzie banglać z modułem 212 (już powinna obsługiwać zmienne kody parowania). Powinno działać BT streaming (A2DP) jak i USB. Na Soniaku trochę lipa z wybieraniem plików/przeglądaniem katalogów, bo nie działa to za żwawo i pokazuje tylko kilkanaście pierwszych znaków. Trzeba sobie dobrze ponazywać katalogi i pliki/tagi ID3 aby się w tym odnaleźć później.
Właśnie tego banglania nie jestem do końca pewny (co prawda, było już dużo pisane o braku kompatybilności dot. modułu BT/VC/USB o oznaczeniu 8M5T-19C112 z pewnymi wersjami conversa i Soniakami, a moduł CS7T-14D212 jest innym modułem, dodatkowo stosunkowo młodym i nie przetestowanym tak wszechstronnie jak poprzednik). Napisałeś, że Twoje radio jest z 2012 r., ale moje jest z początku 2008 r. (to ze zmieniarką będzie albo z końca 2007 albo również z początku 2008 r.). Jest w obiegu bardzo dużo podmodeli, które różnią się funkcjonalnością i zapewne też elektroniką (że już nie wspomnę o wersjach firmware).

Z muzyki poprzez A2DP (nawet nie wiem czy moje telefony to mają) raczej nie planuję korzystać, tak samo jak ze złącza AUX, z prostej przyczyny: skoro telefon jest podłączony przez BT do konsoli i równocześnie działa w nim nawigacja, to włączenie jeszcze dodatkowo odgrywania muzyki, czy to przez streaming, AUX lub transmiter FM, mogłoby go trochę zamulić (ale może się mylę – nie testowałem na taką skalę wielozadaniowości w swoich telefonach).

Co do wybierania/przeglądania płytek/katalogów/plików/kontaktów, to nie planuję gmerać przy Soniaku, bo robię to z poziomu conversa. Faktycznie, przeglądanie jest trochę ślamazarne (przynajmniej odczuwam to w przypadku przeglądania dość długiej listy kontaktów zaciągniętej z telefonu) i dlatego pokładam duże nadzieje w usprawnieniu tego przez VC. W przypadku przeglądania katalogów/plików/kontaktów nie zauważyłem jakiś problemów oprócz tego, co kolega napisał wyżej (ucinaniu wyświetlanych nazw) i dodatkowo nie radzeniu sobie przez convers z diakrytycznymi znakami, ale można mu to wybaczyć i się do tego przyzwyczaić lub tak opisywać katalogi, pliki oraz kontakty, żeby nie miały tych znaków w nazwach.

Ale to wszystko powyżej tylko wtedy, kiedy ten nowy moduł zabangla z którymś z moich radyjek.

Cytat:
Wybieranie głosowe po polskiemu działa przednio...
Czy taki moduł CS7T-14D212 kupiony np. na eBay-u trzeba jakoś przeprogramować (a jeżeli tak, to czy można to zrobić we własnym zakresie), czy też ma wgrane ileś tam języków i dokonuje się jego wyboru (jak)?

Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tego modułu z conversem montowanym na początku 2008 r. Czy są jacyś szczęśliwi posiadacze Mondeo, którym udało się uruchomić taki zestaw?

Pozdrawiam
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem