Witam,
Cytat:
|
Jeżeli to czerwone jajko, to ma, jeśli zielone kwadratowe, to nie ma. Wot cała fizolofia.
|
Tak, ponad wszelką wątpliwość, Soniaki drugiej generacji (w kształcie jajka) w obu wersjach 1CD i 6CD czytają mp3.
Cytat:
|
Ta wersja Soniaka twoja będzie banglać z modułem 212 (już powinna obsługiwać zmienne kody parowania). Powinno działać BT streaming (A2DP) jak i USB. Na Soniaku trochę lipa z wybieraniem plików/przeglądaniem katalogów, bo nie działa to za żwawo i pokazuje tylko kilkanaście pierwszych znaków. Trzeba sobie dobrze ponazywać katalogi i pliki/tagi ID3 aby się w tym odnaleźć później.
|
Właśnie tego banglania nie jestem do końca pewny (co prawda, było już dużo pisane o braku kompatybilności dot. modułu BT/VC/USB o oznaczeniu 8M5T-19C112 z pewnymi wersjami conversa i Soniakami, a moduł CS7T-14D212 jest innym modułem, dodatkowo stosunkowo młodym i nie przetestowanym tak wszechstronnie jak poprzednik). Napisałeś, że Twoje radio jest z 2012 r., ale moje jest z początku 2008 r. (to ze zmieniarką będzie albo z końca 2007 albo również z początku 2008 r.). Jest w obiegu bardzo dużo podmodeli, które różnią się funkcjonalnością i zapewne też elektroniką (że już nie wspomnę o wersjach firmware).
Z muzyki poprzez A2DP (nawet nie wiem czy moje telefony to mają) raczej nie planuję korzystać, tak samo jak ze złącza AUX, z prostej przyczyny: skoro telefon jest podłączony przez BT do konsoli i równocześnie działa w nim nawigacja, to włączenie jeszcze dodatkowo odgrywania muzyki, czy to przez streaming, AUX lub transmiter FM, mogłoby go trochę zamulić (ale może się mylę – nie testowałem na taką skalę wielozadaniowości w swoich telefonach).
Co do wybierania/przeglądania płytek/katalogów/plików/kontaktów, to nie planuję gmerać przy Soniaku, bo robię to z poziomu conversa. Faktycznie, przeglądanie jest trochę ślamazarne (przynajmniej odczuwam to w przypadku przeglądania dość długiej listy kontaktów zaciągniętej z telefonu) i dlatego pokładam duże nadzieje w usprawnieniu tego przez VC. W przypadku przeglądania katalogów/plików/kontaktów nie zauważyłem jakiś problemów oprócz tego, co kolega napisał wyżej (ucinaniu wyświetlanych nazw) i dodatkowo nie radzeniu sobie przez convers z diakrytycznymi znakami, ale można mu to wybaczyć i się do tego przyzwyczaić lub tak opisywać katalogi, pliki oraz kontakty, żeby nie miały tych znaków w nazwach.
Ale to wszystko powyżej tylko wtedy, kiedy ten nowy moduł zabangla z którymś z moich radyjek.
Cytat:
|
Wybieranie głosowe po polskiemu działa przednio...
|
Czy taki moduł CS7T-14D212 kupiony np. na eBay-u trzeba jakoś przeprogramować (a jeżeli tak, to czy można to zrobić we własnym zakresie), czy też ma wgrane ileś tam języków i dokonuje się jego wyboru (jak)?
Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tego modułu z conversem montowanym na początku 2008 r. Czy są jacyś szczęśliwi posiadacze Mondeo, którym udało się uruchomić taki zestaw?
Pozdrawiam