![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1251 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Pierwsza cyfra w numerach części Forda to rok modelowy (4 - 2004, 5 - 2005, 8 - 2008, A - 2010, B - 2011, C - 2012...). Do poliftowego pewnie montowano mikrofon z 8 na początku. Nie sądzę by miało to jakieś znaczenie - zapewne pasują wszystkie... Moduły 212 - zgodnie z dotychczasowym doświadczeniem - wszystkie mówią po polsku (oczywiście pod warunkiem, że nie w towarzystwie navi NX, bo wtedy wcale nie mówią...).
|
|
|
|
#1252 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
poliftowe S-Maxy mają inną górną konsolę i fabrycznie jest do nich kwadratowy mikrofon
ale już w jednym S-Maxie rocznik 2013 zakładałem BT i właściciel kupić owalny mikrofon starego typu - wszystko działa ok w obu moich fordach (Focus i Smax, oba z 2007) mam moduły 212 i zwykłe mikrofony, które wcześniej działały z modułami 112
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#1253 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: S-MAX PlatinumX
Silnik: 2.0 140KM TDCI
Rocznik: 2010
|
Dzieki Panowie, dzieki. Czyli z tego co mowicie to w zasadzie elektrycznie powinien pasowac kazdy, a powinienem sobie znalezc pasujacy mechanicznie do mojego schowka. No i portfela oczywiscie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki raz jeszcze, Piotrek |
|
|
|
|
|
#1254 |
|
ford::amateur
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
Po dołożeniu modułu 212 do sony 1CD i zdrutowaniu pajączka wszystko ruszyło ale jest jeden błąd. Od czasu do czasu fonia radia lub muzyki lub w czasie rozmowy przycicha i zaczyna się delikatne pykanie w głośnikach. Po wyłączeniu/włączeniu radia nie ma fonii w ogóle. Do tego na SONY pojawia się DRIVE FAULT i jakby coś lekko mruczało w odtwarzaczu, płyty nie ma w środku. Czy to coś związanego z dołożeniem modułu. Pomaga wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie. Macie jakiś pomysł ?
|
|
|
|
|
|
#1255 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-03-2013
Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
|
Witam Szanownych Kolegów (i Koleżanki, jeżeli tutaj są)
Od dłuższego czasu śledzę na tym forum przede wszystkim wątki dot. udoskonaleń Mondeo MK4. Pierwsze, z sukcesem dokonane zmiany elmconfigiem, mam już za sobą. Teraz jestem w przededniu zamienienia radia Sony 1CD na Sony 6CD. Wymiana radia, w zasadzie, została wdrożona w życie jako plan „b” po… przeczytaniu tego wątku. Moim celem był łatwy i szybki dostęp do jak największej możliwej ilości plików mp3 w trakcie jazdy. Jednym z rozwiązań była zmiana modułu BT/VC na BT/VC/USB. Ale okazało się, że nie mam w samochodzie kompatybilnych elementów (chyba?) takich, jak zegary i radio. Dlatego wybrałem rozwiązanie z wymianą radia na takie, które ma zmieniarkę (6 płytek z mp3, to już lepszy wynik, niż jedna). W między czasie zauważyłem jednak, że wybieranie numeru telefonu z długiej listy, nawet jeżeli ma się conversa, nie jest zbyt komfortowe w czasie jazdy. No więc spróbowałem pobawić się wybieraniem poprzez VC, ale jakoś nie mogę dogadać się z tą panią mówiącą po angielsku. Dlatego mam pytanie do Was (m. in. do Kolegów tedi_k i mayak, którzy mają za sobą już obszerne doświadczenia w tym temacie) – czy jeżeli wymienię posiadany moduł BT/VC (8M5T-19G488 ) na BT/VC/USB (CS7T-14D212) „gadający” po polsku, to funkcjonalność BT i VC będzie w pełni dostępna? A jeżeli jest to możliwe, to na jakie jeszcze inne kwestie powinienem zwrócić uwagę (np. po czym rozpoznać, że dany model CS7T-14D212 „gada” w j. polskim?) Mój Mondeo jest z kwietnia 2008 roku, zegary (convers+) mają wgrany firmware 0815, a radio (jeszcze Sony 1CD) jest z marca 2008 roku i ma firmware 02-05-44. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#1256 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 17-06-2013
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007
|
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy Sony 6CD na pewno ma mp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#1257 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Ta wersja Soniaka twoja będzie banglać z modułem 212 (już powinna obsługiwać zmienne kody parowania). Powinno działać BT streaming (A2DP) jak i USB. Na Soniaku trochę lipa z wybieraniem plików/przeglądaniem katalogów, bo nie działa to za żwawo i pokazuje tylko kilkanaście pierwszych znaków. Trzeba sobie dobrze ponazywać katalogi i pliki/tagi ID3 aby się w tym odnaleźć później. Z A2DP nie ma tego problemu, bo po pierwsze nie tylko radio będzie wyświetlać tytuł utworu, ale telefon też, a po drugie z telefonu się łatwiej tym steruje (z kierownicy przy BT działa tylko następny/poprzedni i to nie we wszystkich odtwarzaczach). Ja tam jestem zadowolony bardzo. Radio mam Sony 1CD 2012 i od czasu założenia modułu 212 nie pamiętam kiedy wsadziłem do niego płytkę z MP3. Ostatnio nawet się przestawiłem na streaming radia internetowego z komóry przez BT. Wybieranie głosowe po polskiemu działa przednio, chyba, że próbujesz zadzwonić do kontaktu, którego w książce nie ma, wtedy propozycje są bardzo z czapy, albo próbujesz przyszpanić przy kimś i wtedy pani strzela focha i wybiera w ogóle nie wiadomo co i skąd. Polecam.
|
|
|
|
#1258 | |||
|
Rocznik: 2008
|
Witam,
Cytat:
Cytat:
Z muzyki poprzez A2DP (nawet nie wiem czy moje telefony to mają) raczej nie planuję korzystać, tak samo jak ze złącza AUX, z prostej przyczyny: skoro telefon jest podłączony przez BT do konsoli i równocześnie działa w nim nawigacja, to włączenie jeszcze dodatkowo odgrywania muzyki, czy to przez streaming, AUX lub transmiter FM, mogłoby go trochę zamulić (ale może się mylę – nie testowałem na taką skalę wielozadaniowości w swoich telefonach). Co do wybierania/przeglądania płytek/katalogów/plików/kontaktów, to nie planuję gmerać przy Soniaku, bo robię to z poziomu conversa. Faktycznie, przeglądanie jest trochę ślamazarne (przynajmniej odczuwam to w przypadku przeglądania dość długiej listy kontaktów zaciągniętej z telefonu) i dlatego pokładam duże nadzieje w usprawnieniu tego przez VC. W przypadku przeglądania katalogów/plików/kontaktów nie zauważyłem jakiś problemów oprócz tego, co kolega napisał wyżej (ucinaniu wyświetlanych nazw) i dodatkowo nie radzeniu sobie przez convers z diakrytycznymi znakami, ale można mu to wybaczyć i się do tego przyzwyczaić lub tak opisywać katalogi, pliki oraz kontakty, żeby nie miały tych znaków w nazwach. Ale to wszystko powyżej tylko wtedy, kiedy ten nowy moduł zabangla z którymś z moich radyjek. Cytat:
Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tego modułu z conversem montowanym na początku 2008 r. Czy są jacyś szczęśliwi posiadacze Mondeo, którym udało się uruchomić taki zestaw? Pozdrawiam |
|||
|
|
|
|
|
#1259 | ||
|
FCP member
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
jeśli nie masz wogóle bt/usb, to trzeba elmconfigiem to wybrać Cytat:
moduły 212 są najnowsze i najszybsze (nieznacznie od ostatnich 112) plus drobniutkie rożnice w zachowaniu (w Focusie miałem w sumie chyba z 5 różnych modułów bt/usb)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
||
|
|
|
|
|
#1260 | |||
|