Temat: [Focus 2008-2011] ELM327 1.4b + ELMConfig = nie działa
View Single Post
Stary 21-10-2013, 12:14   #261
Renji
ford::average

Model: Focus MK3 ST
Silnik: 2,0 EB 250HP
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: ELM327 1.4b + ELMConfig = nie działa

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
We wszystkich programach będzie tak samo: STN-1110 ma tylko jedną szynę CAN podłączoną standardowo do HS-CAN w Fordzie. Tak więc te moduły, które są podłączone do HS-CAN będą obsługiwane przez kabel, a te które są na MS-CAN albo MM-CAN - nie będą.
Tego typu kable (z jedną szyną CAN - czy to zwykły ELM327 czy "lepszy" na STN-1110) w wersji "surowej" (bez dołożonego przełącznika) przeznaczone są do czytania danych live z OBD-II (prędkość, obroty silnika, temperatury itp.itd.) oraz ewentualnie diagnostyki silnika (w FORscan przeczytamy i zalogujemy wszystkie PIDy właściwe dla naszego silnika).
Podobnie w ELMconfig - skonfigurujemy takim kablem bez przeróbki wszystko co na HS-CAN. M.in. możliwe są wszytkie dziłania związane z PCM (upgrade, uruchomienie tempomatu itd.).
W Mondeo MK4/S-maxie oznacza to na przykład, iż uda nam się zmienić konfigurację CCC zapisaną w BCM (ale nie uda się kopi zapisanej w HEC).
spoko ja na razie to tylko chcę odczytać błędy, jakieś testy porobić, aby prawidłowo zdiagnozować silnik i naprawić to co niedomaga. Przerabiać jak już uporam sie z silnikiem to pewnie przerobię, bo w sumie mogę sobie mojego forda doposażyć bo mam już wyprowadzoną instalację zarówno do tempomatu jak i do nagrzewnicy elektrycznej.
Renji jest offline   Odpowiedź z Cytatem