Temat: [Mondeo 2007-2014] Czujniki ciśnienia i zmiana kół
View Single Post
Stary 23-11-2013, 01:25   #74
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia i zmiana kół

Czujniki do felg stalowych i aluminiowych stosowane w Mondeo (od 2007 r.) są dokładnie takie same i mają fordowskie oznaczenie 8G92-1A189-KB oraz oznaczenie producenta (VDO - Continental) S180084730Z. Jednak najistotniejsze jest to, aby miały na sobie oznaczenie S180052020K. Model ten jest również stosowany w Galaxy (od 2006 r.) i S-Max (od 2006 r.).

Czujniki te pracują na częstotliwości 433 MHz i nie programuje się ich, ani przy pierwszym montażu, ani przy kolejnych montowaniach kół (można również dowolnie zamieniać koła miejscami).

Te, które mam, zakupiłem jako nowe, ale używane (zamontowane wcześniej w innym samochodzie) też będą prawidłowo działać, muszą być tylko odpowiedniego typu i mieć sprawną baterię – system nic w nich nie utrwala, jedynie wybudza je ze stanu uśpienia (jeżeli są w takim stanie), identyfikuje je po ID i przypisuje do odpowiedniej pozycji w pojeździe, a następnie odpytuje je co jakiś czas na okoliczność wartości ciśnienia (szczegółowy opis, jak to działa, jest tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/show...17&postcount=7 ).

Cena 1 szt. ,w zależności od sklepu, waha się w przedziale od 180 do ponad 200 PLN (w ASO, po zniżkach, a mam u nich całkiem sporą, koszt brutto to 260 PLN za sztukę).

Za montaż czujników ASO nic nie bierze (aczkolwiek było to robione przy okazji wymiany opon na felgach, z tym że opony nie były u nich kupowane).

Gdyby z jakiś powodów złamał się „kominek”, to można go oddzielnie dokupić jako zestaw naprawczy – ma oznaczenie fordowskie 8G92 -1A189-MA. Realnych kosztów niestety nie znam.

Moja centralna skrzynka połączeniowa (CJB), występująca w elmconfigu pod nazwą „Body Control Module”, ma part number: 7G9T-14A073-CD. Moduł ten, jak również anteny i instalację, mam z wyposażenia fabrycznego. Możliwe, że w niektórych egzemplarzach Mondeo instalacja (kabelki) jest już fabrycznie położona (tak jak w przypadku instalacji pod moduł BT/VC) i wystarczy dokupić anteny do nadkoli, a po montażu, aktywować system w CCC przy pomocy elmconfiga.

Przy zdemontowaniu kół, które mają zamontowane czujniki i założeniu innego kompletu kół bez czujników, aby system nie działał niepotrzebnie, można go dezaktywować w elmconfigu – nie będzie marudził co jakiś czas komunikatem, że nie może znaleźć czujników.

Jedyny dyskomfort jaki klient może mieć w ASO przy odbiorze samochodu po montażu czujników jest taki, że nie zobaczy wskazań czujników i usłyszy: "proszę przejechać kilka kilometrów z prędkością powyżej 20 km/h lub pojeździć kilkanaście minut, aby czujniki zaczęły działać. Gdyby nie działały, to proszę do nas przyjechać". Po takim tekście klient ma prawo czuć niepokój, że coś jest nie tak. Można by tego uniknąć, gdyby ASO miało czas i chęci na wykonanie samochodem jazdy próbnej po montażu...
W moim przypadku wystarczył 1 km po wyjechaniu z ASO, aby wszystkie czujniki zalogowały się do systemu i pokazały się wskazania ciśnienia na Convers+.

Ostatnio edytowane przez Mruczus007 ; 23-11-2013 o 11:00 Powód: Dopisek
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem