Cytat:
|
choć ja mam ELM-a na układzie PIC….. Wyczytałem w Internecie, że zamiast tranzystorów można zastosować jakiś układ scalony, ale jeszcze dokładnie nie wiem, jaki.
|
PIC jest w każdym ELM-nawet tym oryginalnym(z tym,że oryginał ma nalepke ELM) więc nóżki 17 i 18 są sygnałowe ,co do układu to max232 lub jego odpowiednik-też początkowo zastosowałem w mim ustrojstwie ale nie chciało się zmieścić w obudowie więc zrobiłem układzik z noty.Układ z tranzystorami działa tak samo jak z max232 ale jest mniejszy,części łatwiej dostępne i jest tańszy(części wylutowałem z jakiegoś złomu)-jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
|
FEPS - Programming PCM voltage
FEPS: Flash EEPROM Programming Signal. 18 volt DC signal sent by the scan tool to initiate PCM reprogramming.
|
Bardzo dziękuję za podpowiedż-troszkę poczytałem teraz zostaje kwestia sprzętu jakim można by się podłączyć żeby coś pogrzebać-wiesz coś na jego temat?Może masz jakieś doświadczenia,którymi chętnie sie podzielisz?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.