Sorki "Kolego artex", może i "poraża Cię" to co napisałem, ale najwyraźniej dlatego, ze kompletnie nie masz pojęcia o tym i nie znasz się na tym co tu piszesz.
A już pisanie przez Ciebie o tym, że "nie wolno" zakładać do S-Max'a innej 17-tki niż 225/50 to już bzdura do kwadratu.
I jeszcze bzdurne mówienie o problemach na przeglądzie czy przy odszkodowaniu - jesli opony mają odpowiednią głebokość bieżnika, na jednej osi są zamontowane identyczne wzory bieznika oraz spełniają warunki dotyczące wymaganego indeksu prędkości i nosności plus ich rozmiar jest w granicach +/- 2% zgodny z zalecanym rozmiarem przez producenta, to nikt problemów robić nie będzie (bo w sądzie by z miejsca przegrał) i taki jest fakt, bez względu na to jak bardzo będziesz używał słów "nie wolno" i jak bardzo będziesz "porażony".
I jeszcze tylko jedno - po co zakładać 225/55/17?
Być może dlatego, że ktoś może ma mozliwość kupna takiej opony taniej niż rozmiaru zalecanego, byc może ma takie opony po starym aucie, a byc może ma felgi 17-tki, które mu sie podobaja, ale chce miec wiekszy komfort jazdy - powodów może byc wiele.
btw - nigdy i nigdzie nie pisałem, zeby zmieniać 225/50/17 na inny rozmiar 17-tki ze względu na to, że auto na 225/50/17 wygląda tragicznie, bo ono wyglada tragicznie nie ze wzgledu na oponę, tylko na to, że felga o średnicy 17" wyglada na bardzo małą przy tak masywnym aucie i dlatego ja z tego powodu przesiadłem się na 20-tki ...
btw2 - czy to będzie 225/50/17, czy 205/55/17 czy tez 245/45/17, to i tak z boku będzie koło wyglądało identycznie, poniewaz w każdym z tych przypadków średnica koła jest identyczna (no, przyjmujac parę milimetów odchylenia)
Bump:
Jeszcze jedno - tak gwoli ścisłości - żeby nie być gołosłownym, gdyby "Kolega artex" chciał polemizować ...
Ponizej lista proponowanych rozmiarów opon do S-Max'a dla felgi 17cali AEZ Lascar
Verkaufsbezeichnung:
GALAXY, S-MAX
Fahrzeugtyp
e13*2001/116*0185*..
74 - 162kW
235/50R17 96
245/45R17 95
255/45R17 98
225/50R17 94
sznureczek -
http://www.aez-wheels.com/certificat...3/41303512.pdf
Bump: Co do opony 215/55/18
Cytat:
|
Czyli za wysoka w stosunku do szerokości czy inna przyczyna?
|
Nie, tu chodzi o co innego - po co montować tak wąską oponę na tak dużej feldze?
Jej średnica jest OK (idealna dla Kugi), ale wg mnie osobiscie, ze wzgledów czysto wizualnych, na duże felgi montuje się szerokie i niskoprofilowe opony, a nie wąskie i wysokie ...