Cytat:
Witam. Ja mam pytanie do Pana Stefano tj. Pana Janusza. Mam uszkodzony sterownik w dogrzewaczu D5Z-F kod błędu 65535. Czy jest sens regenerować sterownik koszt ok. 500 czy kupować nowy za ok 800 zł. Wiem że te piecyki są felerne ponieważ sterownik jest zmontowany razem z piecem i pod wpływem temp. go trafia. Auto jest przywiezione a przebieg potwierdzony przez VW i ma 167000. Ja mało jeżdżę max 10000 rocznie. Inwestować czy szukać używki albo regenerować? Jestem z Jasła to do Pana mam dość niedaleko co by Pan poradził?
|
Witam, masz problem z pamięcią w twoim sterowniku.
W piecyku D5ZF sterownik umieszczony jest nieszczęśliwie nad paleniskiem i wymiennikiem ciepła, więc nie wyszło to najlepiej firmie Hella. Naprawiałem kilka lat temu te sterowniki, dawałem gwarancję i tragedia, Cały czas coś innego sie w nim uszkadzało, mamy nowe po 860 zł, ale nie radzę kupować bo i tak sie popsuje.
Najlepszym rozwiązaniem jest załozenie pieca hybrydowago D5ZF-D5WZ, robimy takie, lub starszego typu D5Wz tylko trzeba zmodyfikować blachy i wtyczkę.
Uzywki tez nie kupuj, powiem tylko tyle, wiele osób u nas było z zakupionym D5ZF w baga żniku, bo tylko niby trzeba przełozyć, o ile pamiętam to tylko jeden piec był sprawny, a i tak ten klient przyjechał do nas po hybrydę za jakiś czas.
Pisz na PW.
Pozdrawiam.