Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy
Próbowałem odłączać AKU i bezpiecznik radia na całą noc, kilka razy i nic, ale nie wiem czy radio się resetowało, bo ustawienia stacji radiowych i audio nie zmieniają się po włączeniu zasilania. Zauważyłem że po włożeniu płyty CD z softem, laser włącza się na ok. 1 sek. i nic. W desperacji nagrałem soft na płycie DVD, po włożeniu laser świeci ok. 40 sek, i nic, po włożeniu oryginalnej płyty laser świeci i przesuwa się ale i tak nie działa funkcja " System Download" i "Navigation Download" jednak nawigacja po wyznaczeniu trasy działa prawidłowo przez ok. 30 min. Potem nawigacja przestaje wyświetlać parametry -(odległość, czas) i szczegółową mapę, a kursor lekko zbacza z wyznaczonej trasy, mimo że GPS widzi 9 satelitów. Spróbowałem w takim momencie wyjąć i ponownie włożyć płytę nawigacji ale radio przez kilka minut nie mogło odczytać płyty i prosiło o włożenie oryginalnego nośnika, po pewnym czasie radio samo wyłączyło się a po ponownym uruchomieniu prawidłowo odczytało nośnik. Moja determinacja już wymięka, czy ktoś jest w stanie jeszcze podjąć wyzwanie które mnie przerasta, czy jednak pozostaje serwis. Może to usterka lasera który czyta tylko DVD a nie radzi sobie już z CD. Mam nadzieje że ewentualne rozwiązanie tego problemu pomoże wielu użytkownikom forum. Przy pierwszej awarji serwis sugerował kosztowną naprawę a wystarczyło wgranie nowego softu.
Ostatnio edytowane przez jjery ; 14-01-2014 o 23:21
|