Wtrące luźno swoje doświadczenia z problemem ładowania:
Miałem od pewnego czasu problemy z wiecznie palącą się kontrolką ładowania.
Czasem zapalały się kontrolki ABS, hamulca ręcznego i był od czasu do czasu efekt "falowania świateł mijania"
Oczywiście sam od początku podejrzewałem problem za ładowaniem - czyli standardowo: regulator napięcia jak we wszystkich autach, miałem też ambicje sam naprawić - ale skończyło się tylko na kilku pomiarach miernikiem napięcia ładowania i czyszczeniu styków..
Ford stosuje Smart Charging - czyli taki ich autorski(chyba ich) system który między innymi jest uzależniony od temperatury powietrza - słusznie niektórzy zauważyli że jak jest zimno to napięcie ładowania jest wyższe
Teraz jeżeli nam się świeci kontroka ładowania to wcale nie musi to by c regulator napięcia tylko np. może być problem z przesyłem sygnalów..
Wiecej tutaj
http://www.petercoopercarrepairs.co....t_charging.htm
U mnie było kompleksowo-usterkowo: czy był padnięty regulator napięcia oraz jeden z kabli nie przesyłał sygnałów.
Do diagnostyki sygnałów chyba najlepiej przydał by się jakiś oscyloskop i troszke wiedzy w tym temacie ale to troche wykracza poza możliwości "amatorskiego" domowego elektromechanika- chyba że ma sie takowy na stanie...
Mnie kosztowała naprawa łącznie cos około 380 PLN wtym było: wymiana regulatora diagnostyka sprawdzanie/kasowanie błedów i co najważniejsze, na czym mi zależało naprawa "złego przesyłu sygnałow", a to bardzo ważne ponieważ dosyć często elektromechanicy przyzwyczajeni do standardowych nie_fordowskich marek i modeli - pomijaja to i "naprawa zaczyna się i konczy na wymmianie regulatora bądź całego alternatora
Przejechałem juz chyba ze 30kkm i jest w porzadku więc można powiedziec że jest naprawione, znalazłem posty na forach, z których wynikało że po naprawie rzędy 800 PLn problem wrócił po 50 km
Mogę polecic tego Pana który mi to naprawiał w Piastowie(pow Pruszkowski)
P.S. Pisałem ten post po czasie kiedy juz troche zapomniałem wszelkie "niuanse" związane z łądowanie, Wieć przepraszam za niefortunne określenia w szczególności dotyczące "Sygnałów" - nie pamietam już skąd dokąd biegły. Również za ortografię Przepraszam
Pozdrawiam