Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-02-2014, 08:50   #11
gooliv3r
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 TDCI 90KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Napięcia ładowania mam 17V czy tak jest dobrze ?

Dzisiaj napięcie ładowanie zostało sprawdzone pewniejszym dobrze wykalibrowanym miernikiem i wyszło ok. 14,2V. Tyle samo wyszło w pełnym obciążeniu jak i tylko przy zapalonym silniku. Wychodzi więc na to, że elektromechanik miał zwalony miernik.

gooliv3r jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 10:57   #12
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

miales 14,2 bo zapewne bylo robione to podczas testu na rozgrzanym silniku.

tak 3 siak w fordzie napiecia moze sie wahac od 13,8 w lecie do 15V w zimie-taj jest zrobiony uklad regulacji napiecia i jest to po to aby akumulatorki mialy dluzsza zywotnosc.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2014, 15:15   #13
pdarek_28
ford::amateur

Imię: Darek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 benzyna+LPG
Rocznik: 2006

Wtrące luźno swoje doświadczenia z problemem ładowania:

Miałem od pewnego czasu problemy z wiecznie palącą się kontrolką ładowania.
Czasem zapalały się kontrolki ABS, hamulca ręcznego i był od czasu do czasu efekt "falowania świateł mijania"

Oczywiście sam od początku podejrzewałem problem za ładowaniem - czyli standardowo: regulator napięcia jak we wszystkich autach, miałem też ambicje sam naprawić - ale skończyło się tylko na kilku pomiarach miernikiem napięcia ładowania i czyszczeniu styków..

Ford stosuje Smart Charging - czyli taki ich autorski(chyba ich) system który między innymi jest uzależniony od temperatury powietrza - słusznie niektórzy zauważyli że jak jest zimno to napięcie ładowania jest wyższe
Teraz jeżeli nam się świeci kontroka ładowania to wcale nie musi to by c regulator napięcia tylko np. może być problem z przesyłem sygnalów..
Wiecej tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

U mnie było kompleksowo-usterkowo: czy był padnięty regulator napięcia oraz jeden z kabli nie przesyłał sygnałów.
Do diagnostyki sygnałów chyba najlepiej przydał by się jakiś oscyloskop i troszke wiedzy w tym temacie ale to troche wykracza poza możliwości "amatorskiego" domowego elektromechanika- chyba że ma sie takowy na stanie...

Mnie kosztowała naprawa łącznie cos około 380 PLN wtym było: wymiana regulatora diagnostyka sprawdzanie/kasowanie błedów i co najważniejsze, na czym mi zależało naprawa "złego przesyłu sygnałow", a to bardzo ważne ponieważ dosyć często elektromechanicy przyzwyczajeni do standardowych nie_fordowskich marek i modeli - pomijaja to i "naprawa zaczyna się i konczy na wymmianie regulatora bądź całego alternatora

Przejechałem juz chyba ze 30kkm i jest w porzadku więc można powiedziec że jest naprawione, znalazłem posty na forach, z których wynikało że po naprawie rzędy 800 PLn problem wrócił po 50 km

Mogę polecic tego Pana który mi to naprawiał w Piastowie(pow Pruszkowski)

P.S. Pisałem ten post po czasie kiedy juz troche zapomniałem wszelkie "niuanse" związane z łądowanie, Wieć przepraszam za niefortunne określenia w szczególności dotyczące "Sygnałów" - nie pamietam już skąd dokąd biegły. Również za ortografię Przepraszam

Pozdrawiam
pdarek_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2014, 14:09   #14
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

do mierzenia sygnalow wystarczy miernik-sygnal to impulsy w formie wypelnienia od 10-19% o napieciu od bodajze 5-14V.

wielkosc wypelnienia w jedna strone-zadane napiecie ladowania a w druga strone-ale moge zle pamietac-obciazenie alternatora.

czyli mamy 3 piny w ktorych jeden jest 12V
a 2 pozostale to przewody do przesylania impulsow pomiedzy pcm a regultorem.

ale ponieważ dawno sie tym nie bawilem to moglem cos przekrecic.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2014, 19:36   #15
mario760211
ford::amateur

Imię: mariusz
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
Domyślnie Re: Odp: Napięcia ładowania mam 17V czy tak jest dobrze ?

Cytat:
Napisał pdarek_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wtrące luźno swoje doświadczenia z problemem ładowania:

Miałem od pewnego czasu problemy z wiecznie palącą się kontrolką ładowania.
Czasem zapalały się kontrolki ABS, hamulca ręcznego i był od czasu do czasu efekt "falowania świateł mijania"

Oczywiście sam od początku podejrzewałem problem za ładowaniem - czyli standardowo: regulator napięcia jak we wszystkich autach, miałem też ambicje sam naprawić - ale skończyło się tylko na kilku pomiarach miernikiem napięcia ładowania i czyszczeniu styków..

Ford stosuje Smart Charging - czyli taki ich autorski(chyba ich) system który między innymi jest uzależniony od temperatury powietrza - słusznie niektórzy zauważyli że jak jest zimno to napięcie ładowania jest wyższe
Teraz jeżeli nam się świeci kontroka ładowania to wcale nie musi to by c regulator napięcia tylko np. może być problem z przesyłem sygnalów..
Wiecej tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

U mnie było kompleksowo-usterkowo: czy był padnięty regulator napięcia oraz jeden z kabli nie przesyłał sygnałów.
Do diagnostyki sygnałów chyba najlepiej przydał by się jakiś oscyloskop i troszke wiedzy w tym temacie ale to troche wykracza poza możliwości "amatorskiego" domowego elektromechanika- chyba że ma sie takowy na stanie...

Mnie kosztowała naprawa łącznie cos około 380 PLN wtym było: wymiana regulatora diagnostyka sprawdzanie/kasowanie błedów i co najważniejsze, na czym mi zależało naprawa "złego przesyłu sygnałow", a to bardzo ważne ponieważ dosyć często elektromechanicy przyzwyczajeni do standardowych nie_fordowskich marek i modeli - pomijaja to i "naprawa zaczyna się i konczy na wymmianie regulatora bądź całego alternatora

Przejechałem juz chyba ze 30kkm i jest w porzadku więc można powiedziec że jest naprawione, znalazłem posty na forach, z których wynikało że po naprawie rzędy 800 PLn problem wrócił po 50 km

Mogę polecic tego Pana który mi to naprawiał w Piastowie(pow Pruszkowski)

P.S. Pisałem ten post po czasie kiedy juz troche zapomniałem wszelkie "niuanse" związane z łądowanie, Wieć przepraszam za niefortunne określenia w szczególności dotyczące "Sygnałów" - nie pamietam już skąd dokąd biegły. Również za ortografię Przepraszam

Pozdrawiam
witam PODAREK mam taki sam problem z ładowaniem czy podał bys nr do tego mechanika z Piastowa z góry dzięki mój e mail [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
mario760211 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania