Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 25-02-2014, 08:44   #875
YatzeK
ford::advanced

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przykładowo do mojego mondolota indeks nośności wynosi 91, a prędkości H lub V. Teraz mam zimówki, które mają indeksy 93 lub 94 W, i dodatkowo XL. Gdy je ostatnio zakładałem przed zimą (już 3 raz) monter w zakładzie wulkanizacyjnym stwierdził, że nie może mi ich założyć gdyż nie są zgodne z homologacją! A on za to bierze odpowiedzialność. Bynajmniej nie chodziło o indeks XL tylko o indeksy nośności i prędkości
Zmień wulkanizatora - ten to jakiś melepeta! NIE WOLNO ci założyć indeksów NIŻSZYCH niż najniższe dopuszczalne fabrycznie. Wyższe możesz założyć zawsze i nikt ci ich nie zakwestionuje - to tak jakby ci zabraniali założyć lepsze amortyzatory albo lepsze hamulce!

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, iż w przypadku kolizji drogowej, nie ważne czy z mojej winy czy innego użytkownika dróg, likwidator szkody i/lub firma ubezpieczeniowa odmówi wypłacenia odszkodowania ze względu na... zbyt wypasione opony, niezgodne z homologacją!
No to sobie nie wyobrażaj! ŻADEN normalny rzeczoznawca nie podpisze się pod opinią, ze zakładając opony lepsze niż fabryczne pogorszyłeś właściwości jedne samochodu!

Ostatnio edytowane przez YatzeK ; 25-02-2014 o 09:48
YatzeK jest offline   Odpowiedź z Cytatem