Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2014, 16:21   #871
Marek-77
ford::average

Imię: Marek
Model: Galaxy
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

102 to nawet do galaxy za dużo bo zalecany jest 99 tak jak wcześniej pisałem wymieniłem już opony na Nokiany ZG2 215/60R16 99 W XL ale dopiero parę km zrobiłem , pierwsze wrażenia z jazdy cicho i stabilnie opony są asymetryczne więc będzie można je spokojnie przekładać jak się się podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Marek-77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2014, 19:30   #872
jjjj
ford::average

Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Doskonale Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja nie będę tak złośliwy jak Ty i nie będę Ci kazał przeczytać tego jeszcze raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale z tej całej polemiki innych forumowiczów z Yatzekiem wynika, że inni (nie wszyscy ofcourse) np. jjjj, twierdzą, że istnieją jakieś przepisy prawa w PL, które regulują jakie opony sobie możesz wsadzić a jakich nie, natomiast Yatzek zażądał jedynie żeby mu je przedstawić.
Wydaje mi się, że co do jego postu #811 to jedynie stwierdził, że nie ma żadnych przepisów które regulują ten temat wiec co ma przywoływać skoro ich nie ma? Inni twierdzą, że takowe występują.

W ogóle jeśli byłby zakaz zakładania opon niehomologowanych do danego modelu auta to np. ja nie mógłbym założyć do swojego opon z indeksem prędkości Y lub wzmacnianych (XL)! bo homologacja tego nie przewiduje! Przecież to byłoby chore do potęgi.
Przyznam że nie jestem super biegły w oponach osobowych, na co dzień zajmuję się większymi oponami, ale na 99% zgodnie z przepisami opona nie może mieć mniejszej nośności i indeksu prędkości niż homologowany dla danego auta. W przypadku 215/55R16 V93 i 205/55r16 V91 indeks prędkości nie jest problemem, ale obciążenie jest i odpowiednio 93 i 91 i to reguluje kodeks drogowy i tu Twoja XL'ka by pasowałaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z indeksem prędkości ew. można iść w dół w przypadku opon zimowych.
Wysłałem zapytanie do kolegi, który zajmuje się szkoleniami w firmie co robi opony i poczekamy chwilę na odp. bo mazowieckie ma ferie i urlopy wszyscy mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jjjj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2014, 21:54   #873
YatzeK
ford::advanced

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał jjjj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na 99% zgodnie z przepisami opona nie może mieć mniejszej nośności i indeksu prędkości niż homologowany dla danego auta
Nie 99% tylko 100% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wynika to po części z przytoczonego Rozporządzenia, po części z fabrycznej homologacji samochodu, a po części z tego, że w razie kolizji ubezpieczalnia odmówi ci wypłaty odszkodowania, jeżeli uzna, że w momencie wypadku samochód nie spełniał minimalnych wymogów określonych przepisami, a więc sam się w części przyczyniłeś jeżeli nie do samego zdarzenia, to na pewno do wielkości powstałych uszkodzeń.

Cytat:
Napisał jjjj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z indeksem prędkości ew. można iść w dół w przypadku opon zimowych.
A tu jest trochę pułapka, bo zakładając opony zimowe o niższym indeksie prędkości można niechcący zejść zbyt nisko z nośnością, a to już nie jest dopuszczalne. Więc trzeba uważać w przypadku zakładania na zimę opon węższych, co jest popularne aczkolwiek niekoniecznie właściwe.

Cytat:
Wysłałem zapytanie do kolegi, który zajmuje się szkoleniami w firmie co robi opon
A w której? Może mamy wspólnych znajomych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-02-2014, 08:38   #874
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t

Panowie, ale z tego co piszecie to idąc w drugą stronę z indeksami, też nie spełniamy wyżej przytoczonych nakazów, co jest absurdem! Przykładowo do mojego mondolota indeks nośności wynosi 91, a prędkości H lub V. Teraz mam zimówki, które mają indeksy 93 lub 94 W, i dodatkowo XL. Gdy je ostatnio zakładałem przed zimą (już 3 raz) monter w zakładzie wulkanizacyjnym stwierdził, że nie może mi ich założyć gdyż nie są zgodne z homologacją! A on za to bierze odpowiedzialność. Bynajmniej nie chodziło o indeks XL tylko o indeksy nośności i prędkości... dla mnie to jakaś paranoja! Oczywiście pojechałem do innego zakładu oponiarskiego gdzie takiego problemu nie było. Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, iż w przypadku kolizji drogowej, nie ważne czy z mojej winy czy innego użytkownika dróg, likwidator szkody i/lub firma ubezpieczeniowa odmówi wypłacenia odszkodowania ze względu na... zbyt wypasione opony, niezgodne z homologacją!
Stary 25-02-2014, 08:44   #875
YatzeK

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przykładowo do mojego mondolota indeks nośności wynosi 91, a prędkości H lub V. Teraz mam zimówki, które mają indeksy 93 lub 94 W, i dodatkowo XL. Gdy je ostatnio zakładałem przed zimą (już 3 raz) monter w zakładzie wulkanizacyjnym stwierdził, że nie może mi ich założyć gdyż nie są zgodne z homologacją! A on za to bierze odpowiedzialność. Bynajmniej nie chodziło o indeks XL tylko o indeksy nośności i prędkości
Zmień wulkanizatora - ten to jakiś melepeta! NIE WOLNO ci założyć indeksów NIŻSZYCH niż najniższe dopuszczalne fabrycznie. Wyższe możesz założyć zawsze i nikt ci ich nie zakwestionuje - to tak jakby ci zabraniali założyć lepsze amortyzatory albo lepsze hamulce!

Cytat:
Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, iż w przypadku kolizji drogowej, nie ważne czy z mojej winy czy innego użytkownika dróg, likwidator szkody i/lub firma ubezpieczeniowa odmówi wypłacenia odszkodowania ze względu na... zbyt wypasione opony, niezgodne z homologacją!
No to sobie nie wyobrażaj! ŻADEN normalny rzeczoznawca nie podpisze się pod opinią, ze zakładając opony lepsze niż fabryczne pogorszyłeś właściwości jedne samochodu!

Ostatnio edytowane przez YatzeK ; 25-02-2014 o 09:48
YatzeK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2014, 09:42   #876
slick

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Marek-77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
102 to nawet do galaxy za dużo bo zalecany jest 99 tak jak wcześniej pisałem wymieniłem już opony na Nokiany ZG2 215/60R16 99 W XL ale dopiero parę km zrobiłem , pierwsze wrażenia z jazdy cicho i stabilnie opony są asymetryczne więc będzie można je spokojnie przekładać jak się się podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej,

Spoko opony, a co do indeksu ciężkości to nie ma problemu może być wyższy i się nic nie dzieje ani technicznie ani w razie czego z punktu kodeksu. Wszystko OK nic tylko śmigać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2014, 11:47   #877
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NIE WOLNO ci założyć indeksów NIŻSZYCH niż najniższe dopuszczalne fabrycznie. Wyższe możesz założyć zawsze ...
Ależ to jest jasne i logiczne dla mnie, dla Ciebie i dla prawie wszystkich jak się okazuje!

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to sobie nie wyobrażaj! ŻADEN normalny rzeczoznawca nie podpisze się pod opinią, ze zakładając opony lepsze niż fabryczne pogorszyłeś właściwości jedne samochodu!
Nie rozróżniasz jednej rzeczy: rzeczoznawca a likwidator szkody zatrudniony (lub wynajęty) przez ubezpieczyciela to niebo a ziemia. Zarówno likwidator jak i firma ubezpieczeniowa jest w stanie wcisnąć każdy kit, żeby tylko wymigać się od wypłacenia odszkodowania. A że wiele osób jest nie świadomych to łykają to jak wieloryb plankton Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-02-2014, 11:56   #878
YatzeK

Trochę masz rację - ale po to są właśnie rzeczoznawcy - w razie zastrzeżeń do wyceny, powołujesz rzeczoznawcę z listy PZMot i po kłopocie.

Poza tym - likwidator też ma obowiązek znać przepisy i raczej nie podłoży się sam pod oczywiste ich naruszenie - w razie jak klient powoła rzeczoznawcę w takiej sytuacji to może stracić nie tylko premię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-02-2014, 21:19   #879
simon_says
ford::amateur

Model: Mondeo MK4 Ghia
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2010

Ja jestem na świeżo (1000km) po założeniu całorocznych Vredestein Quatrac 3 w rozmiarze 235/45 R17 97V i póki co opony są na '5'. Oczywiście do tanich nie należą (550/szt) ale auto jeździ jak po sznurku + jest naprawdę cicho (pomimo szerokości i wysokiego bieżnika), a raz założone dają spokój na kilka lat.

Kolega Yatzek zarzucił mi kilka dni temu, że tego rodzaju opony nie sprawdzają się przy 'dużym i ciężkim aucie'. Nie wiem skąd takie wnioski. Od 2005 jeżdżę na tego typu oponach. Najpierw około 80tys km na Vredesteinach w Oplu Astrze, potem 70tys km na Goodyear Vector 4Seasons w Mondeo MK3. W obu przypadkach nie miałem żadnych uwag do "performance'u". Moim zdaniem, jeżeli ktoś nie użytkuje auta w sposób wykraczający poza pewną "średnią" (mam na myśli agresywną sportową jazdę lub intensywne użytkowanie w trudnych terenach w okresie zimowym) to zakładanie opon sezonowych mija się z celem o ile zastąpi się je kompletem całorocznym dobrej klasy.

Zakończę cytatem ze strony Vredesteina: "Opony Vredestein Quatrac 3 posiadają symbol trzech szczytów górskich z płatkiem śniegu. Oznaczenie to przyznawane jest wyłącznie oponom, które z powodzeniem przechodzą ciężkie testy zimowe na ośnieżonej nawierzchni. Opona Quatrac 3 jest zatem uznawana we wszystkich krajach, w których obowiązkowe jest stosowanie opon zimowych rozpoznawanych po tym symbolu. "

Wklejam cytat bo na śniegu nie było jeszcze okazji pojeździć, wypowiem sie za rok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za to po 750km na A2 i A1 mogę tylko polecać.
simon_says jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2014, 21:24   #880
gregor75

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

zdaj relację jak się będą zachowywały w lecie
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
felgi , koła , mk4 , mondeo mk4 , opony , rozmiar , zima

Zasady postowania