View Single Post
Stary 27-02-2014, 11:05   #8
Harisonl
ford::advanced

Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Niedogrzewanie silnika - prawda czy przekłamanie komputera

Otworzył pokrywę silnika i naciskał jakieś przewody ( sprawdzał czy ciepłe czy zime). Sam termostat nie jest drogi oryginalny 60 zł gorzej jak będzie trzeba wymienić obudowę. Co jak co wymienić wymienię bo te 73 stopnie to za mało.

Bump:
Cytat:
Napisał KamilN85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z ciekawości sprawdziłem to u siebie. Silnik TDCI 1.8 115KM.
Uruchomiłem test zegarów i w drogę do pracy. Po przejechaniu kilku km wskaźnik nazwijmy go strzałkowy był prawie pionowy (ok 90*), minimalnie odchylony w lewo. Co ciekawe Engine temp. na komputerze pokazywało 115*C. Na powrocie do domu to samo.
Czy to ma związek z zaślepionym EGR? Gdzieś czytałem, że po zaślepieniu temperatura silnika odrobinę rośnie, ale przed zaślepieniem strzałka na zegarach też dochodziła do takich wartości jak teraz. Zaznaczam, że ilość płynu chłodniczego jest dobra. Wg testu zegarów błędów brak.
No to u mnie jest wszystko tak samo z tą różnica, że nie mam zaslepionego egr i temp osiąga 73. Błędów brak wskaźnik strzałkowy pokazuje tak jak u ciebie.
Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem