Temat: [Mondeo 1996-2000] Stuki po wymianie wahaczy
View Single Post
Stary 09-03-2014, 10:39   #60
supermario1
ford::average

Imię: Mariusz
Model: mondeo
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Stuki po wymianie wahaczy

Ja miałem dokładnie tak jak opisałeś, wymieniłem całe przednie zawieszenie i nic się nie poprawiło, tzn dalej stukało na progach i okazało się banalnie proste do zrobienia tak jak pisał ci "cieniu". Na pewno wybite są gumy przedniego stabilizatora. Sprawdzić możesz to dokładnie w ten sposób. Zdemontuj łączniki stabilizatora i wtedy sprawdź luzy na drążku wtedy są widoczne luzy bo inaczej łączniki trzymają i luzów nie widać a jedynie słychać stuki i to właśnie pod pedałami bo tam jest jedne mocowanie gumy stabilizatora. Jak zdemontujesz łączniki to możesz się przejechać samochodem po dziurach i zobaczysz czy puka, jak przestało to na pewno gumy. Zapewne masz gumy starego typu czyli takie większe. Nowego typu gumy są sprzedawane bo z uwagi na trudność w wymianie tych gum zmusiła Forda do stosowania mniejszych obejm i za razem mniejszych gum ale wymiana obejm na nowego wzoru wiąże się z odkręceniem ramy pomocniczej. Ja u siebie wymieniam na gumy starego wzoru i da się to zrobić bez odkręcania ramy pomocniczej tylko, że w całości można wykręcić tylko jedną śrubę a drugą się maksymalnie luzuje, dla łatwości rozginam trochę obejmę a po włożeniu nowej gumy przyginam ponownie obejmę i skręcam. Życzę miłej dłubaniny.
supermario1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem