Temat: [S-MAX 2006-2015] Jak wymienić filtr kabinowy
View Single Post
Stary 23-03-2014, 11:30   #30
Karol9
ford::average

Imię: Karol
Model: był S-max i jest Pug 508SW
Silnik: 2.0 HDI 163 kuni
Rocznik: 2013
Talking Odp: jak wymienić filtr kabinowy

Witam :-)
Ja wczoraj korzystając z ładnej pogody postanowiłem wymienić i odgrzybić i zdezynfekować caly układ.
Zapoatrzyłem sie we filtr i w piankę do kanalów nadmuchu i w "dezodorant" do wnętrza :-) i do roboty.
Ja od kiedy mam maxia to sam wymieniam filtr kabinowy - wcześniej robiłem to we foce i było tak samo więc doświadczenie mam.
Faktycznie jak pierwszy raz wymieniałem we foce to kląłem na czym świat stoi. Pedał gazu i te śrubki - czym i jak je odkręcić? - jak poszło ze śrubkami i wyjąłem stary filtr to kombinacje alpejskie z nowym filtrem i trochę "wymeczonego" udało sie włożyć ufff.
Na drugi raz poszło lepiej a za trzecim razem juz zestaw narzedzi przygotowany i cała zabawa z filtrem - łącznie z zabawą w odgrzybianie i dezynfekcją nie zajmuje więcej niż 40 minut. Sama wymiana filtra to 15 minut max. Przy odkręcania w maxiu tych wszystkich 6 śrubek to troche gimastykujemy sie pod kierownicą, ale jak dla mnie to sama przyjemność coś zrobic samemu.
Pozdrawiam wszystkich tych co juz wymienili i tych co wymieniać bedą - dla nich cierpliwości, bo da się to wymienić :-)
Karol9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem