View Single Post
Stary 02-05-2014, 21:25   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zmiana mostu z wolnego na szybki - czy możliwa?

Cytat:
Napisał baner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne pytanko związane z mocą i prędkością to jak jest z podatnoscią tego motoru na chip tuning?
Są podatne i problemu z podniesieniem mocy nie ma. Ale... jest problem z wytrzymałością takiego silnika. Bo jeżeli podniesioną moc i moment będziesz wykorzystywał stale na długich przelotach, to nie wróżę niczego dobrego. Już nawet fabryczna moc rzędu 140 KM, w silnikach mocno ganianych, dawała częsty efekt pękniętych tłoków i poważnych awarii - z układem wtryskowym Denso. Te silniki dobrze wytrzymują długą pracę w trasach kręcone w okolicy 3.000 obrotów, dodatkowa moc przydaje się - owszem - ale przy wyprzedzaniu, na długich podjazdach itp. Ale planować w oparciu o to inne przełożenie mostu i szybką jazdę na bliźniakach - ja odradzam.

Coś wiem o podwyższaniu mocy w silnikach Puma - sam obecnie mam ustawiony mojego 2,0 tdci na ok. 140 KM. Ale to jest już drugi silnik - poprzedni... eksplodował na A2. Bez problemu mogę mu zafundować 160 KM, ale - mówiąc kolokwialnie - rura mi już nieco zmiękła po ostatniej awarii...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-05-2014 o 21:30
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem