Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2014, 08:35   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zmiana mostu z wolnego na szybki - czy możliwa?

Nie, to jest ten sam silnik. Oznaczenie Puma mają wszystkie silniki fordowskiej konstrukcji Duratorq 2,0, 2,2, 2,4 i 3,2 l.
Ford produkuje również w fabryce w Dagenham - obok silników Puma - silniki konstrukcji koncernu PSA (montowane w osobowych Fordach).

Podawana różna moc wynika chyba z rynku na który przeznaczony jest samochód. Ale w rzeczywistości i tak te moce są nieco wyższe - np mój 2,0 tdci ma nominalnie 125PS, w rzeczywistości 132PS.

Stary 02-05-2014, 20:11   #12
baner
ford::average

Imię: banerek
Model: transit 350
Silnik: 2.4 140 + program
Rocznik: 2008

ok. Już się w zasadzie nieodwołanie zdecydowałem.
Małe te transity sa jak byk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nic tam.
Kolejne pytanko związane z mocą i prędkością to jak jest z podatnoscią tego motoru na chip tuning? No bo jesli bym podniósł ... powiedzmy do 160 koni i podniósł moment o 50 to na szybkim moscie powinienem mieć wszystko czego potrzebuję.
I trochę z boku ale też związane z długimi przelotami - to koszmarne siedzenie pasażera... Podwójne znaczy... Jest jakies plug and play coby przełożyć tak, żeby pleców po 5 godzinach nie połamało?
baner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2014, 21:25   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał baner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne pytanko związane z mocą i prędkością to jak jest z podatnoscią tego motoru na chip tuning?
Są podatne i problemu z podniesieniem mocy nie ma. Ale... jest problem z wytrzymałością takiego silnika. Bo jeżeli podniesioną moc i moment będziesz wykorzystywał stale na długich przelotach, to nie wróżę niczego dobrego. Już nawet fabryczna moc rzędu 140 KM, w silnikach mocno ganianych, dawała częsty efekt pękniętych tłoków i poważnych awarii - z układem wtryskowym Denso. Te silniki dobrze wytrzymują długą pracę w trasach kręcone w okolicy 3.000 obrotów, dodatkowa moc przydaje się - owszem - ale przy wyprzedzaniu, na długich podjazdach itp. Ale planować w oparciu o to inne przełożenie mostu i szybką jazdę na bliźniakach - ja odradzam.

Coś wiem o podwyższaniu mocy w silnikach Puma - sam obecnie mam ustawiony mojego 2,0 tdci na ok. 140 KM. Ale to jest już drugi silnik - poprzedni... eksplodował na A2. Bez problemu mogę mu zafundować 160 KM, ale - mówiąc kolokwialnie - rura mi już nieco zmiękła po ostatniej awarii...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-05-2014 o 21:30
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2014, 21:42   #14
baner

No ale własnie ja ze wzgledu na te 3k RPM chcę mieć szybki most i trochę mocy do jazdy pod górkę. Najlepiej było by jechac przy 2.5k RPM. Jak miał bym chęć ganiać motor do oporu to kupil bym sobie wszechobecne 120 koni i dusił do maksymalnych 135km/h.
Ja chcę auto którym bede mógł bezpiecznie i trwale jeździć 130 na godzinę, no 140 może. Te 20 km na godzinę róbią mi różnicę w przeleceniu trasy na raz bez spania albo nie przeleceniu. Myslę, że taki delikatny tuning o 10% nie powinien urwać tłoka, no ale tylko zgaduję... Tam jest praktycznie nowy motor i wolał bym go nie zabić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i oczywiście nie ma bliźniaków.

Na co trzeba zwrócić uwage przy zakupie? Zauważyłem że ciężko palił, ale było zimno jak diabli i podobno trochę stał. Był też jakis zonk z kluczykiem, nie otwierał kabiny z pilota natomiast otwierał pakę. Notabene, nie znalazłem zamka na pace... Czy to możliwe, żeby nie było??
Stary 02-05-2014, 22:11   #15
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał baner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja chcę auto którym bede mógł bezpiecznie i trwale jeździć 130 na godzinę, no 140 może.
No... to nie takie proste, bo z szybszym mostem dużym Transitem z taką szybkością jechać, z towarem, przy obrotach do 3000, to trzeba trochę depnąć. W zakresie obrotów 2000 - 3000 jest największy moment, ale także wtedy występują największe dawki wtrysku. Taka jazda (z dużą dawką) przez dłuższy czas to prosta droga do skatowania silnika.
Ja mając 140 KM w małym, krótkim Transicie, kiedy jadę 130km/godz przy 3000 obrotów ledwo co dotykam pedał gazu. To jest zupełnie inna sytuacja, silnik pracuje na małej dawce wtrysku i nie są obciążone cieplnie istotne elementy silnika. Natomiast kiedy ja mam pedał w podłodze to idzie z trochę inną szybkością...

Jakiś czas temu na Forum udzielał się sympatyczny kolega Erbi, który mając firmę transportową eksploatuje Transity i Sprintery w transporcie osobowym do Monachium. U niego Transit taki jak mój - 2,0 tdci - zrobił przebieg 1 mln km i silnik mechanicznie był ok. Ale kierowcy jeździli z elektronicznym "kagańcem", czyli ogranicznikiem prędkości. Ja lubię deptać pedały i nie mam ogranicznika - w efekcie zmieniałem silnik po 250.000 km.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-05-2014 o 22:18
Stary 02-05-2014, 22:33   #16
baner

nie no, ok. Trochę już autami jeżdżę i trochę wiem o eksploatacji diesela. Skoro Twój 120 konny ma 3k przy 130 to 140 konny poowinien mieć to przy jakiś 135-140. Skrzynie chyba nie sa te same?? Poza tym, Jeśli nie będę w stanie jeździć tym 140 to go zmienię i tyle.
I tak 90% robię prawie na pusto, Bez masy a tylko z dużym wymiarem.

Znajdę gdzieś na forum coś o tym kluczyku?
Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę zanim zapłace za auto?
Może powinienem te pytania zadac w innym wątku ale skoro tak się już układa jedno za drugim to na koniec może przeniesiesz gdzie trzeba a w między czasie będe miał wszystko w pigułce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dla mnie duża kasa jest jak za narzędzie które ma tylko pomagać zarabiać. Chciałbym mieć chociaż częściowe przekonanie że wydaję ją dobrze.
Stary 02-05-2014, 23:25   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Skoro Twój 120 konny ma 3k przy 130 to 140 konny poowinien mieć to przy jakiś 135-140.
Mój ma 140 KM i z takimi obrotami jedzie na minimalnym gazie (dawce). Twój będzie jechał na o wiele większej - dużo większej. Przy dużych prędkościach zapotrzebowanie na moc rośnie wykładniczo (a nie proporcjonalnie)...
Jest jeszcze kwestia przełożenia skrzyni - 6-cio biegowe mają szybszy ostatni bieg od 5-tek. No i gabaryty budy i ładunek.
Cytat:
Znajdę gdzieś na forum coś o tym kluczyku?
Trochę było, ale w modelach po 2006 roku generalnie trzeba podłączyć fordowskiego IDS-a aby przeprogramować układ. Zależności i możliwości w tym sterowniku zamka są mocno pogibane, ja ich nie kumam i nie wiem czy to, że nie otwiera drzwi kierowcy - to awaria czy normalne.
U mnie jest inaczej, mam starszy model...
Cytat:
Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę zanim zapłace za auto?
Przegoń go ostro - nie 10 minut, tylko nawet prawie godzinkę, to twoje pieniądze, masz prawo. Posłuchaj jak silnik chodzi po nagrzaniu, jak się wkręca na obroty, czy dymi, czy są jakieś wibracje przy większej prędkości.

Można by pisać i 1000 stron na ten temat...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-05-2014 o 08:01
Stary 03-05-2014, 12:35   #18
baner

jeszcze jedna rzecz przemkła mi przezmyśl. W poprzednim aucie bardzo mi przeszkadzał brak możliwości otwarcia drzwi na budę. 270 stopni. tu tez jak przeglądam ogłoszenia to widę transity tylko z zawiasami 180 stopni. Czy były takie 270? Czy jest możliwośc przełozenia zawiasów na szersze?
Stary 05-05-2014, 20:32   #19
jjmalin
ford::beginner

Imię: Karol
Silnik: 2,4 TDCi 140 KM
Rocznik: 2007

zawiasy na 270 stopni miały transity Jumbo. Tylko wymianie wtedy podlegają wiązki kabli w drzwiach, same zawiasy, ograniczniki i warto dokupić listwę na drzwi lub ograniczniki na na boczne blachy aby drzwi nie obijały. dzwoniłem do paru ASO i kilku niezależnych ale nie chcą robić więc kosztów nie znam... najlepiej mieć nr VIN jakiegos Jumbo w takimi drzwiami i po VIN-ie części poszukać
jjmalin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2014, 20:50   #20
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

zawias górny kosztuje w aso 558 zł a dolny 590 zł razy 2 i jeszcze kilka pierdoł
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania