View Single Post
Stary 13-05-2014, 09:31   #191
mjarko
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 TdCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

Cytat:
Napisał leszek95b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam dostępną tą opcję w FORScanie. Działa na ELMie. Cała adaptacja zajmuje 2 minuty. Błędy od EGRa też się poprawnie kasują tym ELMem.
Mówiąc ELM masz na myśli taki zwykły jak jest na allegro za 40 zł na bluetooth lub USB czy chodzi może o bardziej profesjonalny. Z tego co znalazłem Forscan jest oprogramowaniem chyba darmowym i ciągle aktualizowanym? - czy się mylę?

Bump:
Cytat:
Napisał DjLeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O kurczę, trudna sprawa, a masz pewność, że ten 2 egr jest ok? Co do tego mierzenia powietrza to się nie wypowiem, nie wiem nic na ten temat. Ale jeżeli z autem nic się nie dzieje, jeździ normalnie, to może po prostu to nie jest wina EGR-u. Jak go czyściłeś to duży syf był w nim? A nowy to nowy, czy nowy używany? Nie wiem też czy to nie dobry trop, ale może go zaślepisz jak zawór jest w pozycji zamkniętej? Sprawdzisz wtedy jakie błędy Ci wywala. Kasując poprzednie. W dodatku będziesz wiedział, czy auto inaczej chodzi. A jak w ogóle ze spalaniem?
Przed zamontowanie podpiąłem ten drugi (używany) i piszczał tak jak podawali na forum oprócz tego wykonał cykl otwarcie/zamknięcie. Dodatkowo przed wymontowaniem starego odpaliłem auto na podpiętym tym drugim (używanym) - nic się nie działo - żadnych błędów aż do wczorajszego ranka. Po południu odpiąłem akumulator na 30 minut, a następnie odpaliłem - jak na razie nic się nie dzieje, ale może to cisza przed burzą. Generalnie spalanie jest jak na razie OK średnio wychodzi tak do 6/100 - dużo miasta.
Na innych forach znalazłem również info o rozregulowanym czujniku doładowania - czy to może mieć związek?
mjarko jest offline   Odpowiedź z Cytatem