Temat: [Focus 2004-2008] Turbina-brak mocy.
View Single Post
Stary 13-05-2014, 18:31   #8
loczers
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Ford Focus mk2 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Turbina-brak mocy.

Siemanko,

jak obiecałem, podaje koszty łączne sprawdzenia EGR i jego wymiany na nowy wraz pełną diagnostyką komputerową focusa:
- EGR
- diagnostyka komputerowa
- filtr kabinowy (bo potrzebna była wymiana) - niezwiązane z EGR
- do tego zanim wrzucony będzie nowy EGR, to mechanik mi użyczył chwilowo używany EGR, abym sprawdził, czy jego wymiana spowoduje powrót do wcześniejszej bardzo dobrej kondycji silnika.
- gwarancja

no więc jeździ elegancko a wszystkie objawy, które wcześniej w postach opisałem zniknęły całkowicie - zdecydowałem się na nowy EGR a nie używany, bo auto jest do jeżdżenia a nie naprawiania co kilka miesięcy! trzeba tylko znaleźć część dobrej firmy i ewentualnie podpytać mechanika, czy w tej cenie lub taniej ma opcje w innym miejscu kupna tego urządzenia (znają się mechanicy ze sklepami / hurtowniami / itp. wiec mają dobre dojścia i zniżki - na pewno lepsze jak my).

koszt około 900 PLN all in, nie podam szczegółów, bo to może być różnie, w zależności jak się ktoś umie dogadać z mechanikiem i jakie ma do tego podejście właściciel auta.

ja robiłem we Wrocławiu na Dmowskiego koło Seata i jestem zadowolony na tą chwilę - sami zresztą wiecie, że to miejsce jest dobre.

spokojnie polecam tego mechanika - uprzejmy, zna się bardzo dobrze na fordach, terminy bardzo dogodne (nawet z zaskoczenia - jak mój przypadek - organizacja terminu bezproblemowo) a do tego dobra rozmowa, dobra nauka no i ceny bardzo przystępne.

to tyle.

jak ktoś ma jakieś pytania co do tego jakie miałem objawy na początku to postaram się na każde odpowiedzieć w miarę mojej możliwości (większość opisana w postach powyżej) tak samo jak i dot. warsztatu gdzie naprawiałem auto.

Pozdro !

Ostatnio edytowane przez loczers ; 13-05-2014 o 18:40
loczers jest offline   Odpowiedź z Cytatem