![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Fucus
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2007
|
Kupiłem rok temu focus 1.6 tdci 110KM 2007 roku niby ma przejechane 133 tyś. Problem jest z brakiem mocy przyśpieszenie (bo moge go przegwizdać 180 ale trochę mi to schodzi , jak wciskam gaz do spodu na 1 to obroty idą w górę a prędkość jest słaba) , jak jest zimno to czasami dymi przy zimnym silniku ale to szybko mijało. Dzisiaj nie miło mnie zaskoczył bo cisnąłem sobie autostrada jakieś 20km przejechałem przy prędkości 160 km/h na obrotach 3500, zjechalem i co sie okazało że pojawił się siwy dym , dawało dość mocno , ale po chwili zauważyłem ze jak dodaje gazu to dym znika , puszczałem gaz i dalej dymił (dymił mi ok.8 min). Ale nic z autem się dziwnego po za tym nie działo.
W aucie wymieniane były wszystkie filtry, świece ,przeczyszczony egr,przeplywomierz tez ok, dpf został wycięty. Mój mechanik mówi że to może byc turbina, która się zacina . Dał mi rade taka żebym maskę otworzył i wcisnął palcem w turbine, niby coś pomogło bo jak jade na jedynce i wcisnę do spodu to obroty ida wolniej ale trochę szybciej sie zbiera .Ale to nie jest to jak powinno byc (kołami nie zamielę ) Pojechałem do kumpla ale czasu nie miał i tylko posłuchał mówi że turbina normalnie działa. Macie jakieś rady ? Bump: Ostatnio edytowane przez Szachir ; 05-05-2014 o 09:33 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
a moze dpf ci sie przepalal.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dpf został wycięty z tego co mi mówił poprzedni właściciel auto zostało ściągnięte z Niemiec , ledwo sie ciągnęło bo dpf był zapchany i dopiero tu w Polsce został usunięty ten filtr.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
ale ten dym raczej jest od funkcji przepalania dpfa.....poczytaj to zrozumiesz...bo to niemozliwe ze jak zwalniasz to auto dymi z powodu turbiny.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ale to był jednorazowy wybryk , w piątek mam wizytę u mechanika to się wszystko dowiem.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus mk2 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2005
|
hej,
mam mk2 05 rok kombi 100 kW i od jakiegoś niecałego miesiąca mam podobne objawy. Pewnego dnia rano po odpaleniu auta naciskając na pedał gazu auto mi się zdusiło. po ponownym odpaleniu zauwazylem, ze dodajac gazu obroty bardzo wolno sie zwiekszaja - musialem posiedziec w aucie kilka minut (w miedzyczasie dymek mi polecial bialy z wydechu) lekko dodajac gazu co kilkadziesiat sekund i auto zaczelo chodzic normalnie. minely 2-3 dni i to samo. kolejne kilka dni i przy jezdzie (podczas wyprzedzania na A4) zamiast przyspieszyc to mi zaczal zwalniac - zduszal sie silnik. szwagier ma mk1 kombi i polecil mi swojego mechanika (we Wrocławiu koło salonu Seata przy stacji statoil). bylem raz. podpielismy pod komputer i to co mi wykazało to: - ID imobilajzera nie odpowiada wzorowi (ATT) - minimalna wydajność czujnika polozenia ukladu recylkulacji gazow spalinowych (ATT) - niedoladowanie turbosrpezarki / sprezarki doladowujacej (ATT) - obwod kontrolny systemu recylkulacji spalin - wysokie napiecie (ATT) - obwod sterowania świecy zarowej (ATT) - zawor recylkulacji spalin zamrożony. turbina mi sie otwiera ladnie. ogolnie przy braku mocy jak przytrzymam dluzej pedal gazu albo popuszczam i dodaje gaz to wchodzi normalnie na obroty i spokojnie 180 km pojade, ale sa takie dni ze 140 km to max. na jutro mam umowionego kolesia z forda u mojego mechanika z profesjonalnym koputerem do podpiecia i zrobienia diagnostyki. mechanik twierdzi, ze to turbina (nieszczelnosc - stad brak mocy)- jutro ma sprwdzac napiecie na czujniku turbo i ponoc jak na nim napiecia nie bedzie, to moze to tylko kwestia wymiany czujnika - jesli napiecie na nim bedzie to turbina do regenarecji (900 złociszy) nie jestem znawca, troche poczytalem co piszecie na forum i wydaje mi sie, ze w turbine nie ma co wchodzic - sprawdzilbym w pierwszej kolejnosci, czy to jednak nie EGR - z bledow wiecej o EGR wyszlo jak z turbina (nie znam sie - jeszcze). moj kolega (mechanik) mi powiedzial, abym sprobowal zaslepic EGR (na chwile) pogazował troche i sprawdzil tez, czy katalizator nie jest zapchany - w wydech przezciez caly ten syf leci ... dajcie znac co o tym myslicie. jutro o 16:30 jestem umowiony na komputer, wiec chetnie cos poczytam na ten temat od Was. chetnie pociagne temat z osoba, ktora miala takie same objawy i w "latwy sposob" z tym sobie na stale poradzila. oczywiscie po jutrzejszej wizycie napisze co tam wyszlo - moze ten koles z forda cos konkretnie bedzie umial potwierdzic. dam znac Ostatnio edytowane przez loczers ; 09-05-2014 o 06:52 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
siemka,
no wiec po podpięciu komputera diagnostycznego okazało się, że zawór EGR jest otwarty i się nie zamyka, stąd turbina słabo pracowała, z wydechu kopciło czasami no i spalanie w mieście miałem 9,1 L/100 km a nie jak wcześniej 6,8 L/100 km. ogólnie nowy ERG (komplet) kosztuje około 800-900 PLN (bez robocizny), ale nie będę nowego kupować tylko stary wykręcę i przeczyszczę. jak za jakiś czas temat powróci (na co nie liczę i mechanik raczej też tak sądzi), to wówczas wiadomo, że czyszczenie już nie będzie miało sensu tylko zainstalowanie nowego. używany jest powiedzmy 50% tańszy, ale nie mamy pewności w jakim jest stanie. jeśli sie tym autem chce jeździć, to warto zainwestować w nowy - poza tym jak się przy tym grzebać będzie to turbo w końcu zacznie się sypać a to już około 1,5k PLN. poniżej błędy jakie wyszły: - P1335 - PCM - P1412 - PCM - P1335-61 - PCM - P1412-71 - PCM (zakleszczony zawór EGR, 71-powyżej maksymalnej wartości progowej) jeśli mi ktoś może podać co oznacza P1412 to będę wdzięczny, bo zapomniałem spisać. reasumując, na tą chwilę z mechanika jestem zadowolony a koszty na tą chwilę to 80 złociszy. wiadomo, że robocizna z czyszczeniem nie będzie kosztować 100 PLN ale na pewno nie obedrą ze skóry. po odbiorze mogę dać znać ile całość kosztowała. a, dodam jeszcze, ze mam silnik 2.0 tdci 136 KM francuski bez DPF, więc w tym przypadku zaślepianie EGR nic by nie dało - objawy by się zmniejszyły, ale nie zniknęły. pozdro! |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Siemanko,
jak obiecałem, podaje koszty łączne sprawdzenia EGR i jego wymiany na nowy wraz pełną diagnostyką komputerową focusa: - EGR - diagnostyka komputerowa - filtr kabinowy (bo potrzebna była wymiana) - niezwiązane z EGR - do tego zanim wrzucony będzie nowy EGR, to mechanik mi użyczył chwilowo używany EGR, abym sprawdził, czy jego wymiana spowoduje powrót do wcześniejszej bardzo dobrej kondycji silnika. - gwarancja no więc jeździ elegancko a wszystkie objawy, które wcześniej w postach opisałem zniknęły całkowicie - zdecydowałem się na nowy EGR a nie używany, bo auto jest do jeżdżenia a nie naprawiania co kilka miesięcy! trzeba tylko znaleźć część dobrej firmy i ewentualnie podpytać mechanika, czy w tej cenie lub taniej ma opcje w innym miejscu kupna tego urządzenia (znają się mechanicy ze sklepami / hurtowniami / itp. wiec mają dobre dojścia i zniżki - na pewno lepsze jak my). koszt około 900 PLN all in, nie podam szczegółów, bo to może być różnie, w zależności jak się ktoś umie dogadać z mechanikiem i jakie ma do tego podejście właściciel auta. ja robiłem we Wrocławiu na Dmowskiego koło Seata i jestem zadowolony na tą chwilę - sami zresztą wiecie, że to miejsce jest dobre. spokojnie polecam tego mechanika - uprzejmy, zna się bardzo dobrze na fordach, terminy bardzo dogodne (nawet z zaskoczenia - jak mój przypadek - organizacja terminu bezproblemowo) a do tego dobra rozmowa, dobra nauka no i ceny bardzo przystępne. to tyle. jak ktoś ma jakieś pytania co do tego jakie miałem objawy na początku to postaram się na każde odpowiedzieć w miarę mojej możliwości (większość opisana w postach powyżej) tak samo jak i dot. warsztatu gdzie naprawiałem auto. Pozdro ! Ostatnio edytowane przez loczers ; 13-05-2014 o 18:40 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| brak mocy tdci , silnik , tdci , turbina |
|
|