View Single Post
Stary 16-05-2014, 12:40   #196
mjarko
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 TdCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

Cytat:
Napisał damiasek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nigdy podczas prac z zaworem ERG nie zapalała mi się czerwona kontrolka z kółkiem zębatym i wykrzyknikiem. Zapalała się tylko pomarańczowa z silnikiem, nawet jak jeździłem z wypiętą wtyczką od zaworu EGR. Sugeruję odczytanie zapisanych błędów, zapewne będą też takie nie związane z EGR.
Mój pierwszy raz to również była tylko kontrolka MIL, ale w ASO włożyli mi EGR od focusa po lifcie - po prostu nie było już tych od naszego rocznika. Prawdopodobnie coś również dołożyli, tak od siebie w sterownikach. Teraz najpierw zapala się kółko zębate z wykrzyknikiem, a później po kilku uruchomieniach dopiero MIL (silniczek). A błędy dotyczą EGR, przepływomierza i przepustnicy. Ale objawy były takie same jak przy uszkodzeniu EGR za pierwszym razem.

Obecnie jestem po tej wymianie na używkę i resecie za pomocą odpięcia klem na 30 minut (jakieś 4 dni) i jak narazie nie wyrzuca błędów. Silnik pracuje normalnie. Czytałem również o możliwości zwarcia klem co prawdopodobnie miałoby rozładować kondensatorki i zresetować pamięć KAM, ale mam pewne obawy co do tej metody, czy przypadkiem nie za dużo skasuję.
mjarko jest offline   Odpowiedź z Cytatem