Odp: słabo działająca klimatyzacja
Mam pytanie odnośnie cykania przekaźnika. Od dłuzszego czasu walczymy z padającym kompresorem. Jest on firmy Nissens. Coś powoduje (lub powodowało) zacieranie (wręcz sklejanie sprzegła). Po kolejnej awarii zapadła decyzja o podmianie na używkę ale oryginał. Na razie jest ok, lecz w pewnym momencie zauważyłam, iż przekaźnik, który "cyka" za deską w okolicy włącznika klimy zwariował tzn. normalnie działa w raczej określonych odstępach czasu a tu dosłownie start/stop co dwie sekundy a i klima też jakby mniej zimna dawała. W tym samym czasie wyświetlacz radia przygasał - objaw psującej się żarówki - migotanie. Po chwili wszystko ustało a klima działa. Pytania:
1/ czy to normalne (wg mnie raczej nie)?
2/ czy ktoś tak miał?
3/ jeżeli to nie jest normalne i należałoby dla bezpieczeństwa wymienić ten przekaźnik to czy dostep do niego jest łatwy?
4/ czy uszkodzony przekaźnik może uszkodzić kompresor?
Edit: po uwaznej obserwacji wygląda to tak: gdy klima pracuje a auto nie jedzie wszystko jest ok. Jednak, gdy trochę pojeżdzę po mieście to jej wydajność okresowo spada i w takich momentach po wrzuceniu na luz auto nadal trzyma 2000-2500 obrotów (jakby gaz się zawieszał). Czy te dwie rzeczy mają wspólny mianownik?
Ostatnio edytowane przez amiela ; 04-07-2014 o 17:57
Powód: Nowy objaw.
|