Temat: [Fiesta 1995-2001] Szarpanie podczas schodzenia z obrotów
View Single Post
Stary 04-08-2014, 16:12   #7
luksob99
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: S-MAX; B-MAX
Silnik: 2.0 EB ; 1.0 EB
Rocznik: 2012; 2014
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas schodzenia z obrotów

Obroty są takie na obrotomierzu. Silnik pracuje dobrze. Samochód nie gaśnie, nie jest za cichy/głośny. Jedzie prawidłowo. Zbiera się również wyśmienicie (bierze od samego dołu). Dzisiaj odłączę akumulator i zrobię reset komputera.
Mam taki mały podręczny komputer do odczytywania i kasowania błędów. Poszukam w nim, czy jest opcja sprawdzenia obrotów.

Dodam, że po ustawieniu szczelin na świecach, samochód schodząc z obrotów już nie szarpie (czasem się to zdarzy lecz bardzo rzadko).

No więc. Zrobiłem dzisiaj reset komputera wg tego poradnika reset komputera. Trochę potem pojeździłem i obroty są na tym samym poziomie. Sprawdziłem swoim komputerkiem i żadnych błędów nie ma, żadne kontrolki się nie świecą. (na tym komputerku nie da się odczytać obrotów) Samochód nie szarpie, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Chyba ten model tak ma. Był kilka razy u mechanika, robił on jazdy testowe i także się do tego nie przyczepił. Dodam, ze prędkościomierz pokazuje mi 5-10 km/h mniej niż jest w rzeczywistości. Myślałem, że ma to coś wspólnego z obrotomierzem ale wątpię. Więc sprawę zostawię tak jak jest, chyba, że ktoś coś podpowie, co mogę sam sprawdzić.
Dodam jeszcze, że światła nie przygasają, samochodem nie telepie.

Ostatnio edytowane przez luksob99 ; 04-08-2014 o 23:06
luksob99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem