Cytat:
|
Wojto, w tak jeszcze świeżym aucie chyba pospieszyłeś się z wymiana, troche to kosztowało, a jak piszesz przyczyna nie została usunięta, jak stukało tak stuka, czyli decyzja nietrafiona.Teraz musisz pilnie nasłuchiwać gdzie dalej stuka,i szykować kasę dla kolejnego mechanika, który zrobi swoje , weżmie zapłatę, a ty znów powiesz że trochę mniej, ale stuka. To jest czarny scenariusz, ale może tak być, jak dokładnie się nie znajdzie usterki, tylko metodą prób i błędów eliminuję przyczynę, oby trafioną za pierwszym razem.
Radzę pojeżdzić jeszcze, nic nie robić może samo się ujawni.
|
Ja wiem czy za wczesnie? ja mam 2007 rok i dwa tygodnie temu wymienilem kpl sprzegla dodam ze to juz 4 zestaw
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (322 tys km) Mialem takie same objawy tzn to stukanie w skrzyni, nie wiedzialem co i jak a szykowala sie dluzsza trasa wiec postawilem na wymiane sprzegla, okazalo sie ze wysprzeglik juz chuczal (90tys km) a sprzeglo prawie jak nowe, dwumasa miala juz luz. Nie wiem dokladnie co bylo odpowiedzialne za te dzwieki ale juz ich nie ma czyli cos bylo nie tak z tym sprzeglem. Teraz załozylem zestaw Valeo 4p z jednomasowym kolem i powiem tak jedyna roznica to przy puszczeniu nagle gazu mocniej szarpnie autem, a tak zadnych dodatkowych drgan na luzie jak i na biegu. Jesli chodzi o to kolysanie na luzie i szarpanie przy zmianie biegu to tez to mialem i wystarczylo wymienic poduszke pod skrzynia, koszt kolo 100zl i sprawa zalatwiona.
Bump:
Cytat:
|
Witam forumowiczów. Jestm nowy więc proszę o wyrozumiałość. Ale do rzeczy. Wczoraj odebrałem moą foczke mk2 1.8 tdci 2008 od mechanika. W aucie zostało wymienione kompletne sprzęgło (dwumasa+docisk+tarcza+wysprzęglik) po przyjeżdzie do domu stwierdziłem takie same dzwięki (klekotanie) dochodzące jakby ze sprzęgła. Następnego dnia po odpaleniu silnika (nocny postój) klekotania juz nie było jakby ręką odjął, następnie po przejechaniu ok 50 km klekotanie znowu słychać. Dodam, że przed wymianą na luzie bujalo całym autem i przy zmianie praktycznie każdego biegu czuć było szarpnięcie, po wymianie objawy zniknęły jak ręką odjął. Mechanik u którego byłem był z polecenia, przy odbiorze auta mechanik zapewniał mnie że przy montażu używał przyrządu do ustawiania dwumasy. W samochodzie został zmontowany set firmy SACHS. Moje pytanie: jeżeli mechanik spisał się dobrze i cały zestaw został zmontowany prawidłowo to co to może być? Wydaje mi się, że te dzwięki nie pochodzą ze sprzęgła tylko ze skrzyni, ale może mi się wydawać. Jeśli ma ktoś jakieś sugestie to był bym wdzięczny za podzielenie się nimi
|
Sprawdz moze czy mechanik wymienil Ci taka poduszke skrzyni od dołu, u mnie tak bujalo na wolnych i szarpalo przy zmianie biegu i wystarczylo ja zmienic. moze to byla taka pierdolka i mechanik o tym wiedzial.. a sprzeglo moze masz nadal stare? sprawdz bo u mnie wymiana sprzegla pomogla na to grzechotanie w skrzyni.