Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???
Do Transita od 2012 roku -2,2 L jest dedykowany olej-Castrol-Magnatec-Proffesional-5W30-Ford. Na każdej butelce jest napis Ford. Występuje tylko w butelkach 1 litrowych. Ja płacę w Fordzie po bardzo dużym upuście za 1 L-około-31 zł netto. Cena detaliczna około-58 zł netto za 1 L.
Olej ma kolor biało/przeźroczysty. Olej robi się lekko czarny dopiero po przebiegu około-20/25 tys. km. Wymieniam we wszystkich Transitach co 30/40 tys. w zależności jak zjeżdżają z trasy. Jedna trasa to około-12/15 tys. km(cała EU). Olej Formuła-Ford nie nadaje się do Transita pomimo że serwisy go zalecają ponieważ jest tani i mają najwyższą marżę na tym oleju. Jeżeli firma ma kilkanaście/kilkadziesiąt Transitów to różnica jest znacząca.
Ponadto w każdej instrukcji Transita pisze jasno , jeżeli jazda miejska lub kurierka skrócić interwał wymiany o połowę czyli maks. 25 tys. km.
Niestety prawie nikt się do tego nie stosuje.
Mam również MK8 i wraca z pierwszej trasy około-14 tys. km i natychmiast wymieniam na Castrol.
To jest tak ja z wtryskiwaczami. Przy każdej wymianie oleju wymieniam filtr paliwa
(czyli ok.-25/30 tys. km tu interwał był krótszy) i w najstarszym z 2011 roku , mam obecnie około-440 tys, km i wtryskiwacze oryginał.
Będę go sprzedawał w styczniu i uważam, ze ten kto go kupi jeszcze długo pojeździ.
Auto wg. mnie w stanie idealnym.
Oczywiście na bieżąco pełny serwis w Auto-Waś.
Bardzo dużo zależy od użytkowania i serwisu aut niestety
|