Witajcie, mam problem z moim focusem (1.8TDCi) silnik czasami szarpie a czasem gaśnie.
Kiedy to się zdarza?
Raczej przy dynamicznej jeździe, niespodziewanie znienacka, nagle zaczyna szarpać a jak stoję to potrafi zgasnąć. Nie zależne jest od obrotów ani w sumie od niczego, wszystko chodzi np klima itd. Ani od prędkości nawet przy 120km/h potrafi szarpnąć. Powyżej jeszcze się to nie zdarzyło (jeżdzę bardzo często 180-200km/h (nie jestem piratem jakimś, po prostu robię trasy w niemczech) i wszystko jest ok)
Jak często?
Jeśli jeżdżę dynamicznie to często, kilka razy dziennie (dziennie przejeżdżam od 100km do 300km)
Jeśli jeżdżę "ekologicznie" to ani razu. Albo raz ale baaaardzo żadko.
Kiedy się zaczęło?
Kombinowałem ze zmianą paliwa na "lepsze" "niemiecki total diesel excelium" i się zaczęło CHYBA, albo to zbieg okoliczności.
Dla pewności zalałem do pełna na 3 stacjach po kolei, wyjeżdżałem paliwo i dalej to samo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za 1000km mam wymianę oleju i filtrów które są już pewnie nieźle zapchane zw. powietrza. Ale to chyba nie ma znaczenia?
Inne objawy
Żadnych. Silnik pracuje równiutko jak igiełka, kultura ok, nie kopci, nie stracił mocy, dalej się zbiera oczywiście w miarę możliwości, jak na 115KM.
Reasumując
Wszystko po staremu chodzi idealnie aż nagle szarpie jakby mu się paliwo kończyło i gaśnie. Odpalam i jadę dalej.
Co to może być??
Za miesiąc jadę do mechanika ale chciałbym wiedzieć na czym stoję.