Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2011, 16:41   #11
Ukashq
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Silnik szarpie i gaśnie

Dziś odebrałem samochód z naprawy - wymiany uszczelki pod głowicą (1800 w plecy...). Przejechałem parę kilometrów i samochód zgasł... Zobaczymy co będzie dalej - czy nadal będzie szarpał.

Ukashq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2011, 16:24   #12
Ukashq

Model: Focus
Rocznik: 2000

Okazało się, że przyczyną oleju w układzie chłodzenia była chłodniczka oleju. Silnik jednak nadal gaśnie - chodzi jakieś 15 min i sam gaśnie. Okazuje się, że to mogą być wtryski - zero błędów na kompie. Możecie polecić jakiegoś od w wtrysków w okolicach Łodzi?
Ukashq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2013, 14:58   #13
adrianwakula

Imię: adrian
Model: ford focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999

czesc pisze na poscie pierwszy raz od niedawna jestem posiadaczem forda focusa 1.8 16v combi wersi ghia 1999r mam pytanie odnosnie silnika pojaz byl sprowadzany i ma dziwne obroty gdy jest zimny prawie jak by mial zaraz zgasnac bez dodania gazu na luzie. czy ktos wie co to moze być? i czemu tak się dzieje? prosze o opinnie i porady? adek
adrianwakula jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2013, 17:53   #14
Marek
ford::expert

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995

Wpisz sobie w wyszukiwarkę silniczek krokowy
Stary 15-09-2014, 13:47   #15
leqolas
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus
Rocznik: 2002
Domyślnie Szarpie i gaśnie

Witajcie, mam problem z moim focusem (1.8TDCi) silnik czasami szarpie a czasem gaśnie.

Kiedy to się zdarza?
Raczej przy dynamicznej jeździe, niespodziewanie znienacka, nagle zaczyna szarpać a jak stoję to potrafi zgasnąć. Nie zależne jest od obrotów ani w sumie od niczego, wszystko chodzi np klima itd. Ani od prędkości nawet przy 120km/h potrafi szarpnąć. Powyżej jeszcze się to nie zdarzyło (jeżdzę bardzo często 180-200km/h (nie jestem piratem jakimś, po prostu robię trasy w niemczech) i wszystko jest ok)

Jak często?
Jeśli jeżdżę dynamicznie to często, kilka razy dziennie (dziennie przejeżdżam od 100km do 300km)
Jeśli jeżdżę "ekologicznie" to ani razu. Albo raz ale baaaardzo żadko.

Kiedy się zaczęło?
Kombinowałem ze zmianą paliwa na "lepsze" "niemiecki total diesel excelium" i się zaczęło CHYBA, albo to zbieg okoliczności.
Dla pewności zalałem do pełna na 3 stacjach po kolei, wyjeżdżałem paliwo i dalej to samoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za 1000km mam wymianę oleju i filtrów które są już pewnie nieźle zapchane zw. powietrza. Ale to chyba nie ma znaczenia?

Inne objawy
Żadnych. Silnik pracuje równiutko jak igiełka, kultura ok, nie kopci, nie stracił mocy, dalej się zbiera oczywiście w miarę możliwości, jak na 115KM.

Reasumując
Wszystko po staremu chodzi idealnie aż nagle szarpie jakby mu się paliwo kończyło i gaśnie. Odpalam i jadę dalej.

Co to może być??
Za miesiąc jadę do mechanika ale chciałbym wiedzieć na czym stoję.
leqolas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 15:32   #16
leqolas
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus
Rocznik: 2002

@admin
Nie wiem czemu przeniosles moj temat, jak on wogle nie pasuje do opisywanych tu problemow. W tym temacie focus od poczatku cos sie sypal a u mnie nie ma zadnych objawow tylko sam skutek czegos nie wiem czego jak wszystko jest ok...
leqolas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania